Начало Водещи С официално писмо, Ватикана отказва благословия на гей католиците

С официално писмо, Ватикана отказва благословия на гей католиците

934
ватикана гей католиците

Ватикана заяви в понеделник, че свещеници и други служители на католическата църква не могат да благославят еднополовите съюзи и че такива благословии към гей католиците „не са законни“, ако се изпълняват. Съобщи агенция Ройтерс.

Доктриналната служба на Ватикана, Конгрегацията за доктрината на вярата (CDF), издаде решението като отговор на въпроси и действия в някои енории. То трябва да откаже такива благословии като знак за добре дошли на гей католиците, тъй като Църквата не позволява хомосексуални бракове.

Папа Франциск одобри отговора, заяви CDF, добавяйки, че

„той не е предназначен да бъде форма на несправедлива дискриминация, а по-скоро напомняне за истината на литургичния обред“.

В него се казва, че подобни благословии не са допустими, въпреки че са „мотивирани от искрено желание да приветстват и придружават хомосексуални лица“ и да им помогнат да израснат във вярата. В бележката на Ватикана се казва, че тъй като бракът между мъж и жена е бил тайнство и благословиите са свързани със тайнството на брака, те не могат да бъдат разширени за гей католиците.

„Поради тази причина не е разрешено да се дава благословия на връзките или партньорствата, дори стабилни, които включват сексуална активност извън брака (т.е. извън неразривния съюз на мъж и жена, отворен сам по себе си за предаване на живота ), какъвто е случаят със съюзите между лица от същия пол “,

се казва в него.

предишна статияПремии или повишаване на заплатата чака една от зодиите в началото на седмицата
следваща статияКредитните карти са пристрастяващи колкото наркотиците, сочи ново изледване