антибиотик

Американски учени разработиха съединение, което може да се превърне в уникален препарат от ново поколение, в състояние да победи и най-устойчивите към антибиотик бактерии.

Резултатите от изследването са публикувани в списание „Cell”.

През последните 30 години на пазара не се е появявал нито един нов препарат, способен да унищожава грам-отрицателните бактерии. Основната им разлика от грам-положителните е външната защитна обвивка, която ги предпазва от повечето антибиотици.

Учени от университета в Принстън са разработили съединението SCH-79797, което притежава двойни свойства – то може едновременно да проникне през стените на бактерията и да разруши фолиевата киселина в клетките им. Основното предимство е, че бактериите не могат да изградят резистентност спрямо него.

Ръководителят на проекта проф. Земер Гитай сравнява SCH-79797 с „отровна стрела” – комбинация от два вида оръжие – отрова и острие.

Оръжие, което атакува едновременно отвътре и отвън, може да унищожи и най-силния противник – от широко разпространената ешерихиа коли до мощните стафилококи и гонококи, устойчиви към всички известни до момента антибиотици.

Това е първият антибиотик, който действа безотказно и на грам-положителните, и на грам-отрицателните бактерии, а екипът се надява това да доведе скоро до появата на нов тип антибиотици.

Основният проблем при антибиотиците е, че бактериите бързо развиват резистентност към тях. Авторите отбелязват, че не се наблюдава развитие на резистентност към новото съединение. Според тях, това изглежда като мечта – антибиотик, който е ефективен срещу патогени, не създава резистентност и е безопасен за хората.

Учените са нарекли съединението „ирезистин”.

предишна статияСвлачище отнесе норвежко селище в морето (ВИДЕО)
следваща статияБионсе хранела бездомници като дете