Начало Анализ Съдии отлагат дали да забранят дизеловите коли в германските градове

Съдии отлагат дали да забранят дизеловите коли в германските градове

1262
дизел

Германския съдии отложиха решението дали германските градове могат да забранят старите дизелови автомобили, за да намалят замърсяването на въздуха, което може да има драматични последици за ключовата индустрия и транспортната политика в най-голямата европейска икономика.

Съдът „иска много задълбочено обсъждане“ по въпроса, заяви председателят на Андреас Корбмахер, добавяйки, че решението ще бъде обявено във вторник.

Макар решението на Федералния административен съд в Лайпциг в полза на ищеца, които са против замърсяването на околната среда, няма да разпореди отстраняването от пътя на автомобили, то може да открие възможност за градовете да направят това в зони, където въздухът е особено замърсен от изпусканите от дизеловите двигатели изгорели газове.

Откакто през 2015 г. „Фолксваген“ призна за инсталирането на софтуер, за да заблуди тестовете за регулиране на емисиите в милиони автомобили по целия свят – така нареченият „дизелгейт“ – азотният окис (NOx) и емисиите на фини частици от дизеловите двигатели са основен приоритет за германските природозащитници.

И автомобилните производители на страната нервно гледаха съдилищата, тъй като забраните може да засегнат 9,4 милиона превозни средства, които не отговарят на най-новите стандарти Евро 6.

Провинциалните правителства в столицата на Баден-Вюртемберг Щутгарт и Дюселдорф в Северен Рейн-Вестфалия, обжалват делото пред най-висшия съд, след като загубиха в трибунали на по-ниска инстанция.

„Ако загубим, ще имаме сериозни проблеми“, каза премиерът на провинция Баден-Вюртемберг Винфрид Кретшман пред агенция DPA във вторник.

Чист въздух до Коледа?

Съдебното решение за забрани ще „позволи на хората в германските градове да вдишат чист въздух до края на годината“, заяви Юрген Реш, ръководител на неправителствената организация Deutsche Umwelthilfe (DUH), която внесе първоначалния случай.

Германия и други нарушители по отношение качеството на въздуха като Франция или Италия отдавна са под прицела на Европейската комисия за възможни правни действия срещу замърсения въздух.

Замърсяването с фини частици и NOx допринасят за 400 000 преждевременни смъртни случая от респираторни и сърдечносъдови заболявания годишно в Европейския съюз.

Около 70 града в Германия страдат от средногодишни нива на азотен диоксид над праговете на ЕС миналата година – Мюнхен, Щутгарт и Кьолн са най-големите нарушители.

За да предотврати забраните и да защити автомобилната индустрия с 800 000 работни места, Берлин предложи изобилие от инициативи, включително фонд от 1,2 милиарда евро, частично платен от производителите на автомобили, за подобряване на обществения транспорт и закупуване електрически превозни средства.

Министрите дори доруснаха пред Европейската комисия, че могат да предлагат безплатен обществен транспорт, за да намалят употребата на градски автомобили, макар и без подробен план или бюджет.

Лайпцигският съд би могъл да доведе до прекратяване на такива частични мерки, като по принцип позволява забраната за дизелово гориво.

Лидерите на провинциите настояват федералното правителство усилено да се погрижи да им помогне да избегнат забрани, ако е възможно, или да им помогне да ги наложат, ако е необходимо.

Автомобилите натискат спирачките

Такова действие на национално равнище би могло да включва въвеждането на т.нар. „Син знак“ за идентифициране на най-малко замърсяващите превозни средства – досега твърдо отхвърлена идея от Берлин.

Междувременно шефът на DUH Реш предположи, че „решението в полза на забрана на шофирането значително ще ускори модернизацията“ на германския дизелов парк.

Автомобилните компании са се съпротивлявали на хардуерните ремонти на по-старите дизелови двигатели, за намаляване на емисиите, като вместо това предлагат актуализации на софтуера за управление на двигателя и програми за търговия с по-нови, по-малко замърсяващи модели.

Новите каталитични преобразуватели „няма да бъдат много по-ефективни“ и „ще отнеме много време“ за инсталиране, каза изпълнителният директор на Audi Руперт Щадлер в сряда пред в. „Ханделсблат“.

Рефинансирането ще струва поне 7,6 милиарда евро, сочи проучване на анализаторите от банката Evercore, цитирано от изданието.

Независимо от това дори даващите мило и драго за колите в Германската автомобилна асоциация (ADAC) излязоха в полза на мярката във вторник в свое проучване.

Лошият имидж на дизела и перспективата за забрана вече натиснаха продажбите на германските двигатели до дълбок спад от 48% при новите автомобили, продадени през 2015 г. до 39% през миналата година.

Такива щети от репутацията принудиха производителите на автомобили да ускорят плановете си да въведат повече електрически модели през следващите години.

Но след многократни закъснения от страна на индустрията и правителството случаят „може да бъде този, който променя страната, нейната мобилност и нейната индустрия“ за добро, обобщи в. „Зюддойче цайтунг“.

предишна статияЛюбовни приключения за една от зодиите, за друга е добре да прекара деня в усамотение
следваща статияЗабележителни снимки на хранителни продукти под микроскоп