Снимка: newsrescue

Открити са „нови доказателства“, които показват как остър стрес може да доведе до преждевременно посивяване на косата, твърдят учените, цитирани от в. „Индипендънт“.

Изследването, публикувано в списанието Nature, е проведено от екип от Харвардския университет в Масачузетс, САЩ.

Докато изучавали болката, изпитвана от мишки при инжектиране с токсина резинифератоксин, те открили, че козината на субектите е побеляла в рамките на четири седмици.

Това ги вдъхновило да се задълбочат още повече в ролята, която играе стресът за предизвикване посивяване на косата с ускорена скорост.

Учените подложили мишките на няколко различни вида стресови фактори, включително болка, психологически стрес и ограничаване.

Установено било, че всеки стресов фактор води до изчерпване на броя на меланоцитните стволови клетки (MСК).

Клетките на меланоцитите, които могат да бъдат открити във всеки отделен космен фоликул, произвеждат пигмента меланин, който определя цвета на косата.

С течение на времето наличността на МСК при хората намалява, като по този начин косата им става сива или бяла с напредване на възрастта.

Докато предишните изследвания показваха връзка между стреса и преждевременното посивяване, точният биологичен механизъм оставаше неясен.

По време на своето проучване изследователите от Харвард отбелязали, че стресът, преживян от мишките, активира симпатичната им нервна система, което задейства освобождаването на невротрансмитера норадреналин.

Екипът открил, че отделянето на норадреналин кара МСК да се „отдалечават“ от космените фоликули, като по този начин косата става сива.

предишна статияНякой може да претърпи тежки загуби днес, друг ще допусне досадни грешки…
следваща статияЕвропа все по-застрашена от превръщане в пустиня