Начало Водещи Стивън Фрей:  Вселената е създадена, за да я изпием

Стивън Фрей:  Вселената е създадена, за да я изпием

1239

из „Книга за всеобщите заблуди“,
Стивън Фрей

Как влияе алкохолът на мозъчните клетки?

Добра новина. Алкохолът не убива мозъчните клетки. Той само забавя растежа на новите клетки.

Идеята, че алкохолът убива мозъчните клетки, произхожда от времето на войнствените въздържатели в началото на 19 век, които се борели за пълна забрана на всички алкохолни напитки. Тя не е основана на никакви научни факти.

Проби от мозъка на алкохолици и неалкохолици не показват съществена разлика нито в общия брой, нито в плътността на невроните. Много други изследвания са показали, че умереното пиене фактически подпомага мисленето. А едно изследване в Швеция показало, че при мишки, на които е даден алкохол, израстват повече мозъчни клетки.

Злоупотребата с алкохол предизвиква сериозни увреждания, но няма данни тези увреждания да са свързани с отмирането на мозъчни клетки, по-скоро алкохолът пречи на работните процеси в мозъка.

Махмурлукът се предизвиква от свиването на мозъка вследствие на обезводняване, при което мозъчната ципа се опъва силно. Главоболието идва именно от мозъчната ципа. Самият мозък не изпитва нищо, дори ако го прободеш с нож.

Вертикалният канал над горната устна, който никой не знае как се казва, медиците наричат филтрум. Той ни позволява да пием бира от бутилката.

Ако отворим кутия с бира при нулева гравитация, бирата ще излезе веднага и ще се разлети наоколо във вид на малки сферични точици.

Наскоро астрономите откриха големи количества алкохол в нашия участък от Млечния път. Гигантският облак от метанол има диаметър около 460 милиарда километра.

Макар че алкохолът, който става за пиене, е етиловият алкохол или етанол, а метиловият алкохол е отровен, това откритие подкрепя тезата, че Вселената е създадена, за да я изпием.

предишна статияНеделя на Страшния Съд или Месни заговезни
следваща статияЗдравословни ли са алтернативите на захарта?