Начало Водещи Стефан Тафров за ДЕБАТИ: Всеки опит да се омиротвори Путин ще доведе...

Стефан Тафров за ДЕБАТИ: Всеки опит да се омиротвори Путин ще доведе до повече война

139
Стефан Тафров

на снимката: Стефан Тафров


Стефан Тафров е роден в София през 1958 г. Завършил е журналистика в Софийския университет. През 80-те години е активен участник в неформалните граждански групи срещу комунистическия режим. Дипломат, интелектуалец, политик и общественик, един от създателите на СДС и в. „Демокрация“, първият външнополитически съветник на президента Желю Желев, заместник-министър на външните работи в правителствата на Филип Димитров и Иван Костов, посланик на България последователно в Италия, Великобритания, Франция и ЮЧКО, както и два пъти посланик, постоянен представител на България в ООН – Ню Йорк. Изиграва ключова роля в признаването на Македония от България през януари 1991 г. и при отпадането на визите за българи в ЕС през 1999 г. Носител на Ордена на Почетния легион, степен „Командир“, и на Ордена на Италианската звезда, степен „Офицер“. Работил е активно за присъединяването на България към НАТО и Европейския съюз и за подобряване образа на страната ни в чужбина.

– Г-н Тафров, демонтажът на паметника на съветската армия в София доведе до дълбоко разделение в обществото, а говорителят на руското МВнР Мария Захарова отправи остри думи, дори и заплахи – какво да очакваме след този остър тон на Москва и наистина ли паметникът се оказва такъв голям проблем в двустранните ни отношения?

– Няма никаква изненада в неприличната реакция на Мария Захарова и изобщо на официална Москва, защото вече Русия обяви България за неприятелска държава. Така говори една неприятелска държава за друга неприятелска държава.

Освен това, без да си дават сметка, те всъщност признават за какво става дума. Тук не става дума за антифашизъм и т.н. Тук става дума за символ на влияние и този паметник беше това – символ на влияние, на факта, че в техните очи България е една задунайска губерня, както винаги са искали да я направят.

предишна статияКак инфлацията открадна Коледа в Европа
следваща статияБюджет 2024 на границата между миналото и бъдещето