Начало Култура Стартира седмицата на Нобеловите награди

Стартира седмицата на Нобеловите награди

986

Седмицата на Нобеловите награди се открива днес в Стокхолм с оповестяването на името на лауреата за физиология и медицина, съобщават информационните агенции.

В понеделник в 12:30 българско време ще бъде обявено името на отличения за психология и медицина. Следва отличието за физика в 12:45 във вторник и за химия – по същото време в сряда.

Четвъртък е денят за новия нобелист за литература, като в 14 часа българско време Шведската академия трябва да обяви името.

Отново много внимание е насочено към избора на Норвежкия Нобелов комитет за отличаването с наградата за мир. Съобщението се очаква в 12 часа в петък.

В понеделник, 11 октомври, нобеловата седмица завършва с наградата за икономика, връчвана от централната банка на Швеция.

За Нобел за мир тази година са номинирани 329 души и организации.

Връчването на наградите ще се извърши на 10 декември – в деня на кончината на Алфред Нобел.

Церемонията обикновено се извършва в залата на Стокхолмската филхармония, където удостоените получават златен медал и диплом от ръцете на крал Карл ХVІ Густав.

Тази година обаче заради пандемията церемонията за втори път ще се състои онлайн, а наградените ще получат медалите си в домовете си чрез посолствата на Швеция.

предишна статияКирил Петков: Бих се радвал правосъдното министерство да е на ДБ, а социалното – на ИБГНИ
следваща статияАнанасът – изтънченият завършек за всяка пица