Начало Новини Среща на върха в Южна Корея предупреждава за рисковете за демокрацията, свързани...

Среща на върха в Южна Корея предупреждава за рисковете за демокрацията, свързани с изкуствения интелект

64
Среща на върха в Южна Корея предупреждава за рисковете за демокрацията, свързани с изкуствения интелект

Фалшивите новини и дезинформацията, базирани на изкуствения интелект и цифровите технологии, представляват заплаха за демокрацията, предупреди днес президентът на Южна Корея Юн Сук-йол на откриването на световна среща на върха в Сеул, докато някои участници в срещата обвиниха Русия и Китай, че водят злонамерени пропагандни кампании, предаде Ройтерс.

Южна Корея е домакин на третата Среща на върха за демокрация – инициатива на президента на САЩ Джо Байдън, замислена като форум за обсъждане на начини за спиране на отстъплението от демокрацията и ерозията на правата и свободите.

Очаква се основният дневен ред на тридневната среща да включва въпроса за цифровите заплахи за демокрацията и начините, по които технологиите могат да бъдат използвани за насърчаване на демокрацията и универсалните права на човека, посочва Ройтерс. В нея участват представители на повече от 30 страни – от Коста Рика до САЩ и Гана.

В своя реч на откриването на срещата в Сеул Юн каза, че страните имат дълг да споделят опита и мъдростта си, така че изкуственият интелект и технологиите да могат да бъдат използвани за насърчаване на демокрацията.

„Фалшивите новини и дезинформацията, базирани на изкуствен интелект и цифрови технологии, не само нарушават личната свобода и човешки права, но и представляват заплаха за демократичните системи“, посочи той.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви пред участниците в срещата, че Русия и Китай стоят зад световни кампании, целящи манипулиране на информация. Някои официални представители от европейски страни също така обвиниха Русия, че използва изкуствен интелект, за да извършва дезинформационни кампании.

Говорител от китайското посолство във Вашингтон заяви, че е „типична пристрастност и двоен стандарт да се твърди, че прокитайското съдържание и съобщения са „дезинформация“, а антикитайските да се наричат „вярна информация“.