Начало Интервю Срещата между Байдън и Кишида: Защо Япония се превъоръжава и какво означава...

Срещата между Байдън и Кишида: Защо Япония се превъоръжава и какво означава това?

64
Япония и САЩ
Президентът на САЩ Джо Байдън и японският премиер Фумио Кишида/ Снимка: АП/БТА

Президентът на САЩ Джо Байдън и премиерът на Япония Фумио Кишида обещаха „нова ера“ на стратегическото сътрудничество между двете страни. Те изложиха поредица от проекти – от съвместно разработване на нова мрежа за противовъздушна отбрана, до общи мисии до Луната, и обърнаха внимание на агресивните действия на Китай и Русия.

В съвместно изявление, двамата лидери заявиха, че целта им е да изградят глобално партньорство за сигурност. Байдън го нарече „най-значителният напредък от началото на алианса между САЩ и Япония“, който беше подписан за първи път през 1951 г.

Япония и САЩ са изправени пред редица заплахи, които изискват по-тясна координация. Начело в списъка е нарастващата армия на Китай и заплахата, която представлява за Тайван, който се намира на малко над 100 км от японската територия. Друга заплаха е ядреният и ракетен арсенал на Северна Корея. Опасения има и от  инвазията на Русия в Украйна и последиците от войната на Израел в Газа.

Япония планира да постави армията си под нова съвместна командна структура до март 2025 г. и заяви, че в момента е в процес на опити за укрепване на сътрудничеството със САЩ и Южна Корея.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ЯПОНСКОТО ВЪОРЪЖАВАНЕ?

За разлика от съседната на Япония Южна Корея, където американските и южнокорейските войски могат да действат под обединено командване на генерал с четири звезди, въздушните, сухопътните и морските сили на САЩ в Япония в момента са под командир с три звезди, подчинен на Индо-тихоокеанското командване на Съединените щати.

Споразумението датира от време, когато на японските сили бе разрешена само самозащита, а американските военни не смятаха Япония за нещо повече от място за  почивка и платформа за снабдяване на операции в Азия. Това означава, че американските командири в Япония нямат правомощия за вземане на стратегически решения и са ограничени до управление на бази и персонал, вместо да работят съвместно с японските си колеги.

Източници, запознати с планирането са заявили, че Вашингтон обмисля назначаването на командир с четири звезди, съответстващ на ранга на ръководителя на новия японски щаб, който ще наблюдава всички военни операции на Япония. Експерти казват, че американски офицер от този ранг може да положи основите на бъдеща обединена японско-американска армия.

Байдън и Кишида съобщиха, че подробностите ще бъдат уточнени от техните външни министри и министри на отбраната, които ще се срещнат по-късно през тази година. Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан каза тази седмица, че Байдън ще даде на Кишида „пълен ангажимент за надграждане на нашето оперативно командване“.

КОЛКО Е ВАЖНА ЯПОНИЯ ЗА СЪЕДИНЕНИТЕ ЩАТИ?

Вашингтон нарича Япония свой „крайъгълен камък“ и съюзник в Индо-Тихия океан. Смята я за глобален партньор след поредица от законодателни промени през последното десетилетие, които трансформираха нейната пацифистка конституция, създадена от САЩ, в следствие на поражението на Япония през Втората световна война.

Страната е дом на 54 000 американски войници, стотици американски самолети и единствената американската авионосна ударна група. Базите в Япония позволяват на Съединените щати да осигуряват военна мощ в региона и да ограничат китайското влияние. Те биха били жизненоважни, ако Китай предприеме военни действия срещу Тайван, което силно безпокои Япония, предвид позицията на Тайван в ключовите търговски пътища и производството на полупроводници, необходими за високотехнологичните продукти, на които Япония разчита.

Япония обеща да удвои разходите за отбрана до 2% от брутния си вътрешен продукт, което може да я направи третата страна, отделяща най-много за отбрана в света. Плановете ѝ включват закупуване на стотици крилати ракети, които могат да поразяват цели на 1000 км.

Япония стана важна за САЩ като потенциална производствена база за боеприпаси, включително противоракетни системи Patriot PAC3, които ще бъдат реекспортирани в Украйна, както и заради корабостроителниците, които се превръщат в ключови за ремонт и преоборудване на военни кораби на САЩ.

КАКВИ СА СЛЕДВАЩИТЕ СТЪПКИ?

Байдън и Кишида обявиха, че силите на двете нации ще си сътрудничат в обща командна структура и заедно с Австралия ще разработят нова мрежа за противовъздушна противоракетна отбрана.

Освен това те ще създадат форум за индустриално сътрудничество в областта на отбраната в области за съвместно разработване и производство на ракети и поддръжка на военни кораби и самолети на САЩ.

Друга стъпка ще бъде създаването на работна група за обучение на пилоти на изтребители и съвместно разработване и производство на учебно-тренировъчни самолети.

Двамата лидери също така обявиха, че японски астронавти ще участват в мисии на НАСА за кацане на Луната.

КАКВИ ПРЕЧКИ ИМА ПРЕД ПО-ТЯСНО СЪТРУДНИЧЕСТВО МЕЖДУ САЩ И ЯПОНИЯ?

В съвместното изявление на Бадън и Кишида се казва още, че тримата партньори в отбранителния проект AUKUS (САЩ, Австралия и Великобритания) обмислят сътрудничество с Япония за усъвършенстване на способности и технологии, включително квантови изчисления, подводни и хиперзвукови кибертехнологии и изкуствен интелект.

Въпреки това, длъжностни лица и експерти подчертаха необходимостта Япония да предприеме стъпки за подобряване на своя разузнавателен апарат, киберзащитата и да наблегне на правилата за опазване на тайни, които са слабите ѝ звена.

*Текстът е публикуван в „Ройтерс“. Преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ

Още международни новини – четете тук

предишна статияСрещата между Байдън и Кишида: Защо Япония се превъоръжава и какво означава това?
следваща статияКирил Петков: Днес се даде се предизборна добавка, характерна за годините на ГЕРБ