Начало България Според председателят на ЦИК, този път няма да има проблеми със сертифицирането...

Според председателят на ЦИК, този път няма да има проблеми със сертифицирането на машините

34
Камелия Нейкова, ЦИК
Снимка: БТА

В следващата седмица ще бъде ясно за машините и софтуера за изборите „две в едно“ – за Народното събрание и за европейския парламент. Това съобщи председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова по време на предаване в БНР.

Тя посочи, че обществената поръчка е на финален етап, а документи за участие е подала само компанията „Сиела Норма“.

Нейкова изрази надежда, че този път няма да има проблеми с сертифицирането на машините, както по време на местните избори през есента на 2023 г. Сертифицирането е отговорност на Министерството на електронното управление, Института по стандартизация и Агенцията по метрология.

За двата вида избори ще има отделни избирателни списъци, напомни председателят на ЦИК.

Хартиените бюлетини, когато се извършват различни видове избори в един и същ ден, ще имат различен цвят на полиграфската защита на бюлетините. Дори визуално бюлетините ще бъдат различни цветове, което не би довело до объркване сред избирателите, поясни Нейкова.

Тя отбеляза, че дори ако избирател обърка кутията за бюлетините, членовете на СИК трябва да отчетат гласа му правилно за съответния вид избор.

Срокът за регистрация на кандидатските листи изтича на 7 май, напомни Нейкова. В понеделник ще бъде ясно и колко инициативни комитети са регистрирани за участие в изборите, добави тя.

Нейкова обясни, че Изборният кодекс не ограничава някой да се кандидатира едновременно за Европейския парламент и за народното събрание. Тя подчерта, че ако един и същ човек бъде избран както за член на Европейския парламент, така и за народен представител, той трябва да заяви своя избор къде желае да бъде избран.

За участието в изборите на 9 юни т. г. са подали документи 23 партии и 11 коалиции, регистрирани са 22 партии и 11 коалиции. Партията „Атака“ беше изтрита, защото при проверка на подписите в ГРАО не са достатъчни.

Още новини от деня – четете тук

предишна статияСпоред председателят на ЦИК, този път няма има проблеми със сертифицирането на машините
следваща статияИлон Мъск пристигна на изненадващо посещение в Пекин