Начало България Законът не може да се прилага от време на време

Законът не може да се прилага от време на време

1738
Висш прокурор се самоуби

Защо полицаите напоследък ядат бой. Има повече от един отговори. Защото така. Защото и лекарите и учителите ги бият. Защото не бият политиците. Защото ходят на места, където е опасно и има хора, които са склонни да ги бият.

Версията на вътрешния министър Младен Маринов е, че полицаите ги бият, понеже са започнали да прилагат закона. Сиреч – досега не са и затова не са ги биели.

В последните дни имаше два сблъсъка на полицията, при които бяха ранени полицаи. В Гълъбово и Сливен. Типологично едни и същи – цигани празнуват, комшиите се оплакват, полицията идва и става каквото става.

Родната ми къща е на половин километър от едната циганска махала в Самоков. Имаме две – едната на Искъра, а другата на пътя за Ихтиман.

Като дойде събота, а и без да е събота, стига да има повод и пари, музиката се чува така, че разговор с нормален тон е невъзможен. А хората, които живеят в непосредствена близост, направо полудяват. Знам, че и те се обаждат в полицията. Но бити самоковски полицаи няма.

Имаше бити горски. Но там е друго. Просто някои цигани бяха решили, че няма нужда да делят.

Изкушението да бъде стоварена отговорността върху циганите е голямо.

Но не е цялата истина.

В София живея също до цигани, почти в центъра. Виждал съм как нощно време минава полицейската кола, прозорецът се сваля, подава се ръка, циганинът дава нещо и колата си заминава.

На това му се вика работа с контингента.

Без претенции, че разбирам, българската полиция като цяло не е подготвена, а и няма желание да работи с модерни средства. Например да анализира и познава потенциалните зони на конфликт, да присъства дискретно, но осезаемо, да създава респект.

Да се знае, че когато се прекрачат граници, ще има бърза и ефективна реакция.

Но такъв подход изисква доста повече работа, много усилия.

По-лесно е другото.

Гетото си прави каквото иска, полицията вижда, но се намесва само, когато ножът опре о кокала или пък е лично засегната.

И когато тези неща не са свършени и момчетата в униформи отидат да спрат музиката (примерно), ги посрещат „с камъни и дървье“.

Понеже – както и при всичко останало – законът не може се прилага от време на време.

А по всяко време.

предишна статияАПИ: Ремонтът на „Витиня” продължава, камионите се отбиват
следваща статияЕмилия Кларк с ново гадже