Начало Свят Специална шапка ще предпазва шофьорите от заспиване

Специална шапка ще предпазва шофьорите от заспиване

1033

Филиалът на Ford в Бразилия, занимаващ се с производството на товарни автомобили, разработи специална шапка SafeCap, която ще предпазва шофьорите от заспиване по време на пътуване.

Устройството изглежда като обичайна шапка (тип бейзболка), но то ще реши един от основните проблеми, с които се сблъкват повечето водачи на превозни средства, особено тези на големите камиони. Това е сънливостта, предизвикана от дългото и монотонно пътуване, пише Automedia.

Самата шапка има вградени сензори, които успяват да разпознаят движенията на главата на водача и така „усещат” когато той е уморен или заспива. В този момент устройството започва да предупреждава за потенциална опасност с вибрация, звук и светлинен сигнал. Така шофьорът разбира, че трябва да спре и да си почине.

Първата стъпка към съдаването на подобно устройство е станало проведено изследване, което е посветено на разликите в движението на главата на водач на превозно средство при нормално шофиране и при състояние, в което той започва да се унася. Получените данни от този анализ са вградени в шапката, която за разпознаване на движенията използва малък жироскоп.

Ефективността на шапката Safe Cap е тествана в продължение на 8 месеца в напълно реални условия, като група шофьори на камиони са изминали повече от 5000 км. Изпитанията на устройството продължават, след което то ще бъде патентовано, за да може да се произвежда. От компанията обаче са категорични, че ше използват шапката само за своите шофьори, а не с търговкска цел.

предишна статияНевероятно преживяване: Вълната в Аризона
следваща статия10-те най-странни услуги, които се предлагат в света