Гергин Борисов
Гергин Борисов
Гергин Борисов е един от инициаторите на гражданските инициативи „Спаси метрото“ и „Спаси София“, както и техен администратор.
Завършил е информационни технологии в УниБИТ – София и се занимава с проблемите на градската среда от 2001 г.
Активен защитник на идеята метрото да е не просто форма на градски транспорт, но и инструмент в развитието на града.

 

 

Г-н Борисов, некачествените ремонти на ул. „Граф Игнатиев” и на градинката пред храма „Св. Седмочисленици” отново разпалиха недоволството на софиянци. Какво се случва, къде отиват тези пари за ремонтите, защо никой не следи за качеството и трябва ли да има оставки според Вас?

Какво се случва никой не знае. Очевидно и проектантът на знае, и изпълнителят не знае, възложителят ни най-малко.

Възложителят не упражнява инвеститорски контрол, т.е. не следи къде и как се разходват парите му.

Проектантът изглежда „се е объркал” в това какво е изпълнено и какво е представял пред хората на обществените обсъждания, тъй като представеният пред обществото проект няма нищо общо с това, което се изпълнява в момента. Говорим както на ниво детайл, така и като цяло в естетиката на пространството.

Изпълнителите в София пък по традиция нямат идея какво правят и как го правят. Заради това са ни такива резултатите.

Трябва ли да има оставки? Вече няколко общински съветници поискаха оставките на зам.-кмета по транспорта Евгени Крусев. Вие присъединявате ли се към този призив и ще помогне ли това?

Ако тази оставка е обвързана с адекватни мерки и с адекватно разследване за това защо и как се е стигнало до там, не мисля, че някой би оспорил призив за оставка.

Проблемът е, че в София, а и като цяло в България, оставката е инструмент за изпиране. Няма значение какво е прегрешението – дали говорим за немарливост, дали говорим за престъпление по служба.

В България оставката е просто инструмент за изчистване – лицето си хвърля оставката и след това остава незасегнато – не се разследва, не се променя нищо, от тази оставка нищо не следва.

Да, оставката е поемане на политическа отговорност за грешка или за злодеяние, но тя не е достатъчна. Трябва и да има и промяна след това, а такава промяна няма.

Любомир Христов си подаде оставката заради съмнения за корупция. Неговият наследник – Евгени Крусев – очевидно и той ще си подаде оставката без да има никаква промяна, въпреки че неговата кандидатура беше с претенцията той да бъде промяната. Не забелязваме такава промяна.

През последните години все повече се увеличава бюджетът на Столична община. Къде се харчат тези пари и отиват ли по предназначение?

Не мога да отговоря на този въпрос и не знам дали има някой, който може. Ако присъствате на обществено обсъждане на бюджета на Столична община, ще бъдете обидени от информацията, която ви се дава.

Аз досега не съм виждал бюджет за 1,5 млрд. лева, който да се побира в три листа. А Столична община година след година успява да побере огромния си бюджет в три листа.

Няма как аз да знам как се разходват парите на софиянци и дали се разходват съвестно ако общината не си прави труда да ни информира как го прави. Отчетите на бюджетите са проформа, обсъжданията за предстоящите бюджети също са проформа.

След няколко месеца ще обсъждаме бюджета за 2019 г. Аз очаквам, че той отново ще бъде в 2-3 странички текст, който просто изброява едни цифрички без необходимата конкретика, без необходимата разбивка, без необходимата отчетност.

На този въпрос никой не може да отговори и може би това е целта – никой да не може да отговори дали парите ни не се разхищават или не потъват в черни каси.

Вие от „Спаси София” имате инициатива за свободни от паркирали автомобили тротоари. Чуха ли ви в общината и прави ли се нещо по този въпрос?

Общината ни чу донякъде. За нас е голям успех, че тротоарът пред Столична община на ул. „Московска” няма да бъде паркинг, а ще бъде свободен тротоар. В първия момент малко се притеснихме, когато го видяхме, защото някой беше забравил да насади дървета. Сега вече има дървета.

Там нещата се развиват добре, надяваме се да има повече смелост и все повече тротоари и улици да бъдат освобождавани от автомобили.

Но няма как да освободиш улиците в центъра на града от паркирани автомобили ако градският транспорт продължава да бъде канибализиран и ако няма сериозна реформа и сериозно преосмисляне на това как работят зоните за паркиране и буферните паркинги и ако най-накрая Центърът за градска мобилност не започне да строи сам паркингите, за които обещава от десетилетие.

Наближава зимата, когато отново ще започне да се говори изключително засилено за мръсния въздух в София, който е един огромен проблем. Има ли някакъв напредък от миналата година до сега, направи ли общината нещо, за да се справи с този проблем и какво всъщност трябва да се направи според вас от „Спаси София”?

Напредък няма. Наскоро европейската сметна палата отбеляза, че Столична община не прави нищо за превенция и борба с мръсния въздух. Всякакъв вид мерки, които биват бомбастично обявявани в медиите, са чиста форма проформа.

Дори да приемем, че те са тест за дадена мярка, мащабът им е толкова малък и толкова ограничен, че няма как обективно да бъде измерено дали тази мярка би могла да работи.

Столична община не прави нищо по въпроса. Нищо не се случва като превантивна подготовка за настоящия сезон.

Както знаете, „Спаси София” участва в колективния иск срещу общината точно по отношение на мръсния въздух. Делото вече тече и за момента всички експертни мнения, всички доклади и всички проучвания по въпроса показват, че провалът на Столична община по отношение на чистия въздух е пълен.

Имате ли вие като организация предложения за някакви мерки, които трябва да се вземат във връзка с чистотата на въздуха?

Да, имаме. Миналата година Столична община гласува едни мерки, които много критикувахме и тогава конкретно говорихме за мярката „зелен билет”. В момента тя се включва на третия или четвъртия ден след много сериозно замърсяване.

Това, което ние казахме бе, че ако Столична община действително иска да пречи въздухът да се замърсява и да предотвратява замърсяване, мерките, които поощряват по-екологичен и по-чист транспорт, трябва да са превантивни.

Т.е. когато се очаква замърсяване, да се пусне зелен билет, за да може повече хора да не излязат с автомобилите си, съответно да не замърсяват, за да може нивата на замърсяване на въздуха да не достигнат опасните нива.

А не няколко дни да се тровим и тогава Столична община да въведе мярка, която по някакъв начин да успокои страстите.

Но това е провал на Столична община почти във всяко отношение. Тя работи на принципа „след дъжд – качулка”, а не осъзнава, че имаме нужда от чадър.

предишна статияНикол Кидман се промени неузнаваемо за роля
следваща статияКанада легализира марихуаната