Soyuz MS-10
Ракетата Союз MS-10

Руската космическа агенция „Роскосмос“ обяви за успешно първото излитане на „Союз“ за Международната космическа станция, след неуспешното стартиране на полета през октомври.

„Союз“ е „успешно изстрелян в орбита“, пише „Роскосмос“ в Туитър.

Руският космонавт Олег Кононенко, Ан Маклейн от НАСА и Давид Сен Жак от Канадската космическа агенция стартираха мисията до Международната космическа станция, която ще продължи шест месеца и половина.

Изстрелването е първото за наследника от съветската епоха „Союз“ от 11 октомври, когато излитането на ракетата с руснака Алексей Овчинин и американския астронавт Ник Хага се провали с взрив, принуждавайки двойката да извърши аварийно кацане.

Те се приземиха невредими, но неуспешното изстрелване – първият такъв инцидент в руската пост-съветска история – породи тревога за състоянието на програмата „Союз“.

„Союз“ е единственият начин да се стигне до МКС, откакто Съединените щати изтеглиха космическата совалка през 2011 г.

Кононенко, Маклейн и Сен Жак бяха усмихнати, когато телевизионното предаване на НАСА показа, че се подготвят да влязат в капсулата преди старта.

На пресконференция в навечерието на старта командирът на екипажа Кононенко каза, че астронавтите „абсолютно“ се доверяват на екипите, подготвящи полета.

„Рискът е част от нашата професия“, каза 54-годишният астронавт. „Ние сме психологически и технически подготвени за взрив и всяка ситуация, която, да не дава Бог, може да се появи на борда.“

Космическата лаборатория на МКС е в орбита около Земята на около 28 000 километра от 1998 г. насам.

предишна статияКак да се преборим със зимната депресия
следваща статияПикът на грипа – през януари и началото на февруари