Начало Здраве Тази напитка е една от най-здравословните. Има четири причини да я пиете

Тази напитка е една от най-здравословните. Има четири причини да я пиете

1436
Сокът от нар, който се добива от малките семена на екзотичния плод, е определян за един от най-здравословните сокове с изклю

Сокът от нар, който се добива от малките семена на екзотичния плод, е определян за един от най-здравословните сокове с изключителни ползи и положително въздействие върху човешкото здраве.

Сладката, рубиненочервена течност по естествен начин повлиява възпаления, висок холестерол, високо кръвно налягане, има силно антиоксидантно и противовъзпалително действие, пише Zdrave.to.

Нарът е вид широколистно дърво или храст от рода Punica, който произлиза от Югоизточна Европа и Азия. Дървото расте до около 8 метра (макар че рядко стига тази височина), а там, където се е засадило само, без човешка намеса и грижа, често става храст или ниско дръвче. Един голям нар обикновено дава между една четвърт и половин чаша сладък питателен сок.

Намалява хипертонията

Този сок има висок антиоксидантен капацитет. Установено е, че може да помогне за понижаване на високото кръвно налягане. Добавете го към хранителния си режим и чакайте с наслада реалните положителни резултати.

Както подсказва и заглавието – сокът от нар повлиява отлично здравето на сърцето

Ползата му идва от високо съдържание на антиоксиданти на по-високи нива от много други плодови сокове. Установено е изследователски, че консумацията на сок от нар намалява плаката в каротидната артерия толкова успешно, колкото и понижава кръвното налягане и опасния LDL холестерол.

Облекчава остеоартрозата

Остеоартрозата (хроничната форма на остеоартрит) е сред най-разпространените форми на мускулно-скелетните нарушения, които водят до дегенерация на ставите. Сокът от нар може да играе защитна роля чрез намаляване на възпалението на хрущяла. Тази защитна способност се дължи на високото му антиоксидантно съдържание.

Подобрява паметта

Този сок може да бъде полезен и когато става дума за подобряване на паметта. Известно е, че полифенолите, намиращи се в него, са неврозащитни. Приемът на една чаша сок от нар на ден значително подобрява маркерите на словесната и визуалната памет.

Осигурява много антиоксиданти

Сокът от нар съдържа и много здравословни и антиоксидантни средства, които помагат за борба с болестите, а наровете са едни от най-високо антиоксидантните храни изобщо.

Здравословни количества и странични ефекти:
• Няма стандартна препоръчителна дневна доза за прием на сока от нар. Не се наблюдават определени странични ефекти след консумацията му, но все пак, ако имате някакво заболяване (особено диабет), оплаквания или приемате специфични лекарства, се консултирайте с вашия лекар, преди да включите сока към диета си.
• Хора с ниско кръвно налягане трябва да бъдат внимателни и отговорни при консумация на сока от нар – заради способността му да понижава кръвното налягане.
• Препоръчва се консумация на чист сок от семена на нар, без добавени подсладители и консерванти. Пресни семена от нар или сок от плода обикновено могат да се съхраняват в хладилника до пет дни.
• Уверете се, че консумирате 100% чист сок от нар в малки количества. Така няма да прекалявате, когато става въпрос за естествената захар, съдържаща се в сока, но ще получите голяма доза ключови хранителни вещества като витамин К, калий и фолиева киселина.

предишна статияВ Китай изобретиха лазерно оръжие като от „Междузвездни войни“
следваща статияМъж продаде стар шкаф, в който криел 180 хиляди евро, съдят купувача за кражба