Начало България Снегът идва! Синоптиците предупреждават за обилни валежи в почти цяла България

Снегът идва! Синоптиците предупреждават за обилни валежи в почти цяла България

1171
сняг

Новата работна седмица започва с интензивни валежи от дъжд и сняг, предупреждават от НИМХ-БАН.

Очакванията на синоптиците са да се образува снежна покривка.

Предупреждение от втора степен (оранжев код) заради очаквания за значителни валежи от дъжд и сняг е обявен в почти цялата страна.

В 17 области количеството на снеговалеж ще е около 20-30 л/кв.м., а снежната покривка – 10-20 см. Предупреждението е в сила за София-град, София-област, Перник, Кюстендил, Монтана, Враца, Плевен, В. Търново, Габрово, Ловеч, Благоевград, Смолян,Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Кърджали.

За девет области на страната е обявен жълт код за валежи, като в осем от тези области те ще са само от дъжд. Във Видинска област се очаква да бъде дъждовно, с количества на валежа 10-20 л/кв.м. В областите Русенска, Разградска, Търговщка, Шуменска, Варненска, Бургаска, Сливенска, Ямболска ще вали дъжд, като очакваните количества на валежите са между 15 и 25 литра на квадратен метър.

Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е умерен до силен, а с него ще нахлува студен въздух. С понижението на температурите във високите полета на Западна България, а по-късно през деня и в Предбалкана дъждът ще премине в сняг.

Ще се образува снежна покривка. През нощта срещу вторник в северозападната половина от страната ще продължи да превалява сняг, в югоизточната – дъжд, но валежите ще отслабнат и ще започнат да спират. Температурите ще са без съществен дневен ход и минималните ще са между минус 1° и 4°, малко по високи в югоизточните райони. Максималните ще са от 1 – 3° на много места в Западна България до 7 – 13° в Югоизточна.

оранжев код
Над Черноморието ще бъде облачно и с валежи от дъжд, след обяд значителни. Максимални температури на въздуха: 12°-14°, близки до температурата на морската вода. Вълнението на морето ще бъде около 2 бала.

Над планините ще бъде облачно, ветровито и с валежи предимно от сняг. В масивите от западната половина от страната валежите ще са значителни. Ще се образува снежна покривка. Ще духа силен до бурен вятър от южната четвърт. Максимална температура на височина 1200 метра около 1°, на 2000 метра – около минус 3°.

Във вторник все още на места, главно в северозападната половина, ще превалява сняг, но вече слаб, а до края на деня валежите навсякъде ще спрат. През нощта срещу сряда облачността ще се разкъса, а вятърът ще отслабне. В сряда сутринта ще е студено, с отрицателни минимални температури, достигащи на места до минус 5°, минус 7°.

През деня ще има разкъсана облачност, вятърът ще се ориентира от юг-югозапад и ще се затопля. В четвъртък южният вятър ще се усили, по-чувствително в Източна България и повишението на температурите ще продължи. Ще преобладава облачно време, на места ще има и слаби превалявания от дъжд.

 

предишна статияКола помете пешеходци пред дискотека в Германия
следваща статияНовата „Мис Вселена” е от Южна Африка