плаж, зараза

От десетилетия потенциално смъртоносни зелени водорасли се натрупват в заливи на северозападното крайбрежие на Бретан, съобщава вестник „Гардиън”. Според еколозите цъфтежът на необичайно големи количества зелени водорасли е свързан с нитратите в торове, отпадъци от интензивното отглеждане на свине, птици и млечни продукти в региона, постъпващи в речната система и навлизащи в морето, осигурявайки чудесен тор за водораслите.

Освен това, когато водораслите се разпадат, джобове от отровни сероводородни газове попадат в капан под кората на тънките морски водорасли и ги прави потенциално фатални за хората, ако стъпят върху тях. Според Андре Оливро, бивш газов техник и природозащитник, газът „може да ви убие за секунди.“

Токсичната утайка, която може да доведе до загуба на съзнание и сърдечен арест, се излива на брега от десетилетия, но природозащитниците твърдят, че проблемът се е влошил това лято поради метеорологичните условия.

„Притокът на зелени водорасли започна много рано, имаше няколко бури, а юни беше сравнително влажен месец, което доведе до това, че повече вода изтече от селскостопанските площи и по този начин предизвика цъфтеж на повече зелени водорасли“, заяви говорител на кметството в Сен Брие.

Най-малко двама души и десетки животни са умрели от вдишването на токсичните изпарения в района, въпреки че някои предупреждават, че това не са всички смъртни случаи.

„Около 20 души умират на брега всяка година, често пометени от приливи и отливи, но въпросът е: може ли някои от тези хора да са припаднали от токсичен газ от водораслите преди да се удавят? Държавата не е хвърлила пълна светлина по всички тези въпроси „, каза за вестник „Гардиън” Инес Леро.

Тиери Бърлот, заместник-ръководител на околната среда в региона на Бретан, който също управлява единствения център за отпадъци, обработващ морски водорасли, събрани по плажовете, заяви, че ситуацията е станала по-малко драматична в резултат на държавни инициативи, които са намалили значително нитратите във водната система през последните години.

предишна статияАПИ: Продължават ремонтите по магистралите
следваща статияБългария в топ 10 на Световното първенство по риболов