Начало Водещи „Смъртен обръч“: Оцелял разказва за 20-километрово бягство от атаката на „Хамас“

„Смъртен обръч“: Оцелял разказва за 20-километрово бягство от атаката на „Хамас“

89
Израел
Израелски войници близо до границата с ивицата Газа. Снимка: AP/БТА


По време на фестивала „Нова“ в Израел на 7 октомври, Надав Ханан, който беше при нападението на „Хамас“ успя да избегне смъртта, като избяга с приятелите си.

Той разказва за кулминацията на купона, която започнала в сутрешния час, когато опиатите, приети през нощта, започнали да действат и изгрева посрещнат с изстрели.

Според Ханан, участниците във фестивала на главната сцена не могли да видят какво се случва, но отдалеч имали гледка към Газа, където видяли как iron Dome [израелската система за противоракетна отбрана] спасявала хората. След този момент той и приятелите се борили за оцеляване пред изпращащите им терористи.

Историята за тяхното бягство е една от най-детайлните от 7 октомври, когато близо 360 израелци бяха убити.

„Мисълта в този момент беше, че животът ми е изложен на опасност“ спомня си Ханан.

Той и приятелите му се опитали да избягат от стрелбата, избрали да отстъпят пеша през нивите, където били свидетели на ужасяващи сцени на хаос и ранени хора, които срещнали по пътя си. В края на ужаса, приятелите му се откажали да продължат бягството и се върнали обратно към фестивала.

„Но аз реших да продължа напред. Открих ясен път в себе си, който ме водеше към спасението,“

Заедно с това казали те успели да избягат от опасността чрез упоритостта, която ги превърнала в оцелели от трагическия ден. Тази спасителна допринасяла за психологическата травма на оцелелите, като дори треската му от звукове по време на задръствания днес му напомня за опасността от стрелба.

Още новини от деня – четете тук

предишна статияКои са най-разпространените имена в България?
следваща статияСъдебни медици: Пламен Пенев е починал от задушаване при ареста