Начало Водещи Служебният кабинет „минира“ държавната детска болница, даде път на частна

Служебният кабинет „минира“ държавната детска болница, даде път на частна

69
болница легла

Без много гласност правителството, което има за основен приоритет организирането на избори, освен че направи поредица от знакови назначения в енергийните дружества, сега и тихомълком – поради незнание или друго, минира създаването на държавна детска болница.

Това стана с решение, което одобрява създаването на частно детско лечебно заведение „Мама и аз“. Инвеститорът е „Търговска лига – Глобален аптечен център“, а заявката е да се създаде лечебно заведение, чиято лечебна дейност ще се реализира по 39 медицински специалности, в 30 клиники и отделения с общо 413 легла, отделения без легла и лаборатории за диагностика и лечение на лица както от 0 до 18 години, така и над 18-годишна възраст.

Срокът за изграждането на болницата е до 48 месеца от решението на Министерския съвет.

Къде обаче е проблемът?

Решението на правителството предизвика недоволството на Обществения съвет за създаване на Национална детска болница. Причината – с подобен алтернативен проект се обезкървява системата от детски специалисти, които не могат да покрият работата на две подобни лечебни заведения.

От Обществения съвет настояват Димитър Главчев да даде незабавно обяснение.

Решението беше гласувано в последния работен ден при пълна липса на прозрачност и информационно затъмнение преди продължителни празници и е едно от първите решения в сферата на здравеопазването, гласувано от служебния кабинет“, се посочва в позиция на съвета.

В нея четем още:

Вече повече от година настояваме, че София и регионът нямат финансовия и кадрови капацитет да захранят две големи, многопрофилни детски болници. В края на миналата година това беше доказано и от Анализа на нуждите от детска болница, изготвен по искане на МЗ с техническата подкрепа на Европейската инвестиционна банка“.

Според анализа само в София и региона не достигат 123 лекари с педиатричен профил, а медицинските сестри са критично малко и в напреднала възраст.

Това на практика „минира“ създаването на Национална детска болница и поставя под въпрос всички поети до момента ангажименти, припомнят от Света.

„С приемането на това решение предварително се залага дефицит на кадри и се създават допълнителни спънки пред и без това трудно и тежко напредващия държавен проект. Интересите на частни структури се поставят пред интересите на обществото, без да е ясно по какъв начин това решение ще се отрази върху детското здравеопазване в София и в региона“, добавят от Обществения съвет.

От позицията му става ясно, че през изминалите 10 месеца от съществуването му държавата не е започнала да работи по развиване на план за преодоляването на кадровата криза, не е създала концепция за правно-организационната форма на националната детска болница и не е предложила пътна карта за преместване на детските клиники от болниците, в които функционират в момента към новата мултидисциплинарна структура.

Докато публично се заявява подкрепа за детското здравеопазване и създаването на болница с национално значение, Министерският съвет при пълна липса на прозрачност подкопава тези усилия“, допълниха от Съвета.

Според позицията решението на правителството се затвърждава впечатлението, че въпреки всички политически лозунги, липсва воля България да има истинска, съвременна национална детска болница.

От Обществения съвет настояват депутатите незабавно да изслушат министъра на здравеопазването и министър-председателя относно днешното решение.

На 18 юли 2023 г. министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков подписа заповед за учредяване на Обществен съвет за изграждане на Национална детска болница.

В съвета са включени лекари и представители на заинтересовани неправителствени организации.

Съветът осъществява консултативни функции и взаимодействие между Министерството на здравеопазването, „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД и обществеността с цел гарантиране на публичност и прозрачност на цялостния процес по изграждане на Национална детска болница.

В края на май 2023 г. бе съобщено, че проектът за Национална детска болница вече е с одобрен Подробен устройствен план, след като бе взето решение за терен в Горна баня, предоставен от Столичната община, припомня „Сега“.

Очакваше се до януари 2024 г. да започне самото строителство с финансовото участие на Европейската инвестиционна банка, а до две години и половина болницата да е готова, но това за пореден път не се случи.

Още новини от деня – четете тук