Начало Новини Словенският външен министър е на посещение в Израел и Западния бряг

Словенският външен министър е на посещение в Израел и Западния бряг

39
Словенският външен министър е на посещение в Израел и Западния бряг

Външният министър на Словения Таня Файон е на посещение днес в Израел и Западния бряг, за да обсъди разрешаването на израелско-палестинския конфликт, съобщи словенската държавна телевизия.

Файон се срещна с израелския външен министър Израел Кац, както и с палестинския президент Махмуд Абас и палестинския министър-председател и външен министър Мохамед Мустафа.

Словенският външен министър разговаря с представители на двете страни, за да оцени възможностите за разрешаване на конфликта. Словения е непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН.

Файон призова израелските официални лица да се откажат от плановете си за атака срещу Рафах в южната част на ивицата Газа, заявявайки, че признаването на палестинската държава от Словения е неизбежно, ако не бъде постигнат напредък в прекратяването на огъня и усилията за постигане на мир.

На 7 октомври „Хамас“ извърши изненадващо кърваво нападение срещу израелска територия, при което по данни на Израел са убити близо 1200 души, повечето от които цивилни, а около 250 заложници са отведени в ивицата Газа.

Най-малко 34 683 палестинци са загинали, а 78 018 са били ранени, по време на израелската офанзива в ивицата Газа, съобщи днес министерството на здравеопазването в управлявания от „Хамас“ анклав. Територията е опустошена, а недостигът на храна създава опасения за масов глад.

Словения многократно е изразявала загриженост относно ситуацията в Газа и е призовавала за незабавно прекратяване на огъня, освобождаване на израелски заложници и предоставяне на хуманитарна помощ на цивилните в Газа.