Начало Култура След филма с Пуин Оливър Стоун прави такъв и за бразилския президент

След филма с Пуин Оливър Стоун прави такъв и за бразилския президент

49
Оливър Стоун и Путин
Снимка: БТА

Оливър Стоун приключи снимките на документален филм за бразилския президент Луиз Инасио Лула да Силва, който беше в затвора от 2018 до 2019 г. и после се завърна на власт, съобщи АФП.

Филмът разкрива съдебното преследване на Лула за корупция и париране на средства, както и последвалата възстановяване на властта му, споделя Стоун в интервю за АФП.

Преемиерата на филма все още не е определена, тъй като първо трябва да бъде показан на фестивал, казва американският режисьор, който често участва на големите кино форуми като Кан.

През последните пет десетилетия Оливър Стоун е създал множество игрални и документални филми, свързани с Латинска Америка, като започва с „Салвадор“ (1986) с участието на Джеймс Удс.

Някои от неговите творби са провокативни, като например „Команданте“, документален филм от 2003 г. за Фидел Кастро, на когото той посвети още два филма през 2004 и 2012 г.

През 2014 г. Стоун режисира „Моят приятел Уго“ за бившия венецуелски президент Уго Чавес, създаден заедно с официалната венецуелска телевизия Телесур, която защитава Чавесовия режим.

Създаването на документалния филм за Лула де Силва отне няколко месеца, през които Оливър Стоун пътува с политиката.

При питане за сходствата между Лула, Чавес и Кастро, той отговаря, че вижда в тях „хуманост“.

„Всички те са оригинални и правят всичко в интерес на своите страни“, споделя режисьорът.

„Смятам, че в целия свят съдебното преследване се използва за политически цели, като инструмент за манипулация. Но целия свят е корумпиран. Русия, Турция, САЩ – всички функционират чрез корупцията“, допълва Оливър Стоун, който е автор и на редица интервюта с руския лидер Владимир Путин.

„Аз съм свободен мислител“, посочва той, като отбелязва, че няма да гласува нито за Тръмп, нито за Байдън на президентските избори в САЩ през ноември.

С интервютата си с Путин, Стоун е изградил репутацията на аутсайдер в Холивуд. Наричат го „конспиратор“, но той не обръща внимание на това.

Оливър Стоун е носител на три награди „Оскар“ за адаптиран сценарий на „Среднощен експрес“ и за най-добър режисьор на „Взвод“ и „Джей Еф Кей“. Въпреки това той признава, че му се струва трудно да се върне към игралните филми.

Още новини от деня – четете тук

предишна статияИндийци спасиха българския кораб „Руен“ от сомалийски пирати
следваща статияЗаетостта става все по-недостъпна за необразованите. Къде безработицата у нас е най-голяма?