Начало Водещи След броени дни започва Международният куклено-театрален фестивал „Пиеро“

След броени дни започва Международният куклено-театрален фестивал „Пиеро“

932

11 спектакъла от страната и Европа ще участват в тазгодишното издание на Международния куклено-театрален фестивал „Пиеро“, който ще се проведе в Стара Загора от 24 до 29 септември.

Селекцията, както на всяко издание на фестивала, е разнообразна и се стреми да покаже пред публиката съвременните тенденции и иновативни похвати в куклено-театралното изкуство.

Публиката ще може да види както спектакли на театри, които са утвърдени и развиват репертоар за възрастни, така и представления на частни арт формации.

Театър Одиво от Банска Бистрица, Словакия, ще покаже спектакъла Ignis Fatuus. „Оперета Алцхаймер“ ще се играе от театър MalaStrana Compagnie, Франция. По традиция, абсолвенти от специалност АКТ ще вземат участие във фестивала с дипломното си представление „Снежната Кралица“. Ще може да се види и музикалният спектакъл „Непознатата звезда Курт Вайл“ на Малко театро – Будапеща, Унгария, Фрьоч трио ще забавлява гостите в къщата на арх. Димов. Непосредствено преди награждаването ще се състои концерт на Милица Гладнишка под музикалния съпровод на Васил Спасов.

Председател на журито ще е режисьорката Веселка Кунчева. В експертната комисия са сценографката Мариета Голомехова, руската режисьорка Анна Иванова, композиторът Петър Цанков и театроведът Митко Новков.

Те ще имат нелеката задача да присъдят отличия в осем категории – за музика, сценография, мъжка и женска роля, режисура, експериментални форми, на младата критика и Гран при за най-добър спектакъл.

Освен това ще се връчи и Награда за цялостен принос и популяризиране на кукленото изкуство за възрастни.

Международният куклено-театрален фестивал за възрастни “ПИЕРО” е създаден през 2000 г по инициатива на Сдружение с нестопанска цел “ПИЕРО”. Той е една нова, неконвенционална Европейска сцена на куклено-театралното изкуство, заложила на вкуса към различни форми и нетипичното: театър за възрастни в кукления театър.

предишна статияВъзможна ли е „коалиция на почтените“ в следващия парламент?
следваща статияОрхидеи срещу рак на простатата