Начало България Скоростно и преди изборите парламентът променя правилата за хазарта. Кой има интерес...

Скоростно и преди изборите парламентът променя правилата за хазарта. Кой има интерес от това?

44
казино, пенсионерка

Парламентът ще разгледа на второ четене промените в Закона за хазарта, които включват забрана на рекламата на хазарт в медиите и интернет. Големи медии се противопоставят на тези промени, като се обсъжда какви ще бъдат ефектите от тях. Интересно е, че подобни искания за забрана вече бяха отхвърлени преди време, но в момента инициативата е от ГЕРБ и ДПС.

Какви ще бъдат ефектите от тези промени и кого обслужват те?

Според критиците, парите от рекламата на хазарт ще се пренасочат към неофициални сайтове, които не плащат данъци и са извън контрол. Съществува и опасността рекламата да засили хазартната зависимост, тъй като медиите обикновено предупреждават за рисковете от хазарта. Браншът предлага алтернативни решения за регулацията на рекламата на хазарт.

„Мярката е доста странна и изглежда като натиск върху тези, които могат да бъдат засегнати“

Някои критици явно виждат забраната като натиск върху легалните оператори, които плащат данъци и са под контрол. Ограничаването на рекламата може да доведе до увеличаване на сивия сектор и намаляване на приходите за медиите. Предложените забрани изглеждат прекалено рязки и несъобразени с реалната ситуация.

Настояваме за диалог и координация при приемането на текстове, които имат значително влияние върху медиите, цялата индустрия, както и спорта. Призоваваме народните представители за организиране на незабавна дискусия с представители на хазартната индустрия и медии”, коментират от АБРО.

Необходим е балансиран подход при регулирането на рекламата на хазарт, като се има предвид какви ще бъдат последиците от забраната. Италия е добър пример за това как сивият пазар може да нарасне след забрана на рекламата на хазарт.