Джим Кери

Докато шефът на Фейсбук Марк Зукърбърг обяснява пред Европарламента за неуспехите на компанията, свързани с фалшивите новини и злоупотребата с лични данни, това е обобщение на скандалите, в които е въвлечена социалната мрежа.

„Кеймбридж Аналитика“

Според версията на Фейсбук, всичко започва през 2013 г., когато руско-американският изследовател Александър Коган създава приложението „thisisyourdigitallife” – личностен тест – и го предлага на потребителите в социалната мрежа.

Около 300 хил. души свалят приложението и оторизират достъпа му до техните профили, което му дава достъп и до профилите на техните приятели.

През 2015 г. Фейсбук променя политиката си за лични данни и преустановява достъпа на трети страни до потребителската информация на приятели.

Същата година социалната мрежа открива, че Коган е дал информацията, събрана чрез неговото приложение, на английската компания „Кеймбридж Аналитика“ (КА), която се занимава с анализ на данни и стратегическа информация.

През 2016 г. КА е наета за работа по президентската кампания на Доналд Тръмп.

Фейсбук твърдят, че през 2015 КА са ги уверили, че събраните данни са изтрити. Според тяхната оценка обаче компанията е имала достъп до данните на 87 млн. потребители, предимно от САЩ, без тяхното позволение, и е използвала тази информация в работата си по кампанията на Тръмп.

„Кеймбридж Аналитика“, които отричат всички обвинения, сега са обявили фалит в САЩ и Великобритания.

Срещу Фейсбук са повдигнати обвинения, че не са защитили от злоупотреба личните данни на потребителите си, че не са се намесили навреме и че не конкретизират достатъчно настройките за поверителност на лични данни.

През 2011 компанията е подписала Споразумение за съгласие с американската агенция за защита на потребителите Федерална Търговска Комисия (FTC), уреждайки обвиненията, че лъже потребителите, като им казва, че могат да запазят своята лична информация поверителна и след това да позволят да бъде споделяна публично.

През март т.г. FTC са започнали разследване на политиките за поверителност на Фейсбук, за да установят дали компанията е нарушила споразумението. Това може да доведе до солидни глоби.

Отвъд скандала с „Кеймбридж Аналитика“, от Фейсбук признават, че данните на почти всички потребители в даден момент е възможно да са били извлечени без тяхното знание или съгласие.

Политически манипулации

Фейсбук и сайтове като Гугъл, Туитър и Тъмблър са обвинени, че позволяват разпространението на т.нар. фалшиви новини, включително с цел манипулиране на публичното мнение по време на президентската кампания на Тръмп.

Сайтовете са признали, че са открили на платформите си следи – съобщения, профили и страници – от руската Internet Research Agency, позната още като „ферма за тролове”, свързана с руското правителство.

Тази руска операция е обвинена в дезинформация и пропаганда – често под формата на спонсорирани реклами, които таргетират потребителите на базата на техните лични данни – която цели да влия върху публичното мнение по въпроси като имиграцията и др.

Фейсбук в частност са обвинени, че не са били достатъчно бдителни в мониторинга на съдържание и автентичност на страниците и политическите реклами на платформата.

Тази година социалната мрежа обяви, че от сега нататък ще изисква спонсорите на политически реклами да се идентифицират

предишна статияТопло време с леки превалявания на места
следваща статияПерфектен ден за една от зодиите днес. Огромни проблеми за друга