Начало Свят Си Дзинпин ще посети Франция, Унгария и Сърбия в първото си европейско...

Си Дзинпин ще посети Франция, Унгария и Сърбия в първото си европейско посещение от 5 години

59
Еманюел Макрон и Си Дзинпин
френският президент Еманюел Макрон и Си Дзинпин/ Снимка: БТА

Президентът на Китай Си Дзинпин ще посети Европа следващата седмица за първи път от пет години на обиколка, която ще обхване невероятната тройка Франция, Унгария и Сърбия.

Посещението се случва в момент, е който Китай настоява да избегне търговска война с ЕС, докато отношението към Пекин в блока се втвърдява след множество шпионски скандали и продължаващата подкрепа на Китай към Русия и нейната война в Украйна.

Първата спирка на Си Дзинпин ще бъде Париж.

В понеделник той ще се срещне с френския президент Еманюел Макрон и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

„Китайското ръководство доста ясно заяви какво иска. Си ще се съсредоточи върху лобирането срещу антисубсидийните проучвания на ЕС, особено върху електрическите превозни средства и върху стабилизирането на двустранните отношения“, каза Абигаел Васелие, директор по външните отношения в Merics, немски мозъчен тръст, фокусиран върху Китай.

През септември, в забележки, насочени към Китай, фон дер Лайен каза, че световните пазари са „наводнени с по-евтини електрически автомобили“, а „цените се поддържат изкуствено ниски от огромни държавни субсидии“. Изказването предизвика широко безпокойство в Пекин, който го смята за несправедливо и политически мотивирано.

В четвъртък търговският ръководител на Европейската комисия намекна, че до месец юни могат да бъдат наложени тарифи върху китайските електромобили, след започване на разследване за държавна подкрепа на производството на електрически автомобили в Китай. Крайният срок за налагане на мерките е 4 юли.

„Китай не може да си позволи да има все повече и повече ограничения за европейския пазар, но в същото време няма оферта за Европа в този момент“, допълва Васелие.

Това е така, защото едно от отдавнашните искания на Европа, и на Макрон, към Китай е Си да окаже натиск върху президента на Русия Владимир Путин да прекрати войната в Украйна.

„Две години след началото на войната европейците разбраха, че това няма да се случи“, казва Васелие.

Проф. Шен Дингли, базиран в Шанхай учен по международни отношения, казва, че за Китай въпросът за Тайван е бил по-важен от този за Украйна.

Макрон, фон дер Лайен и Си се срещнаха за последно лично през април миналата година, когато и тримата бяха на посещение в Пекин.

Макрон, който пристигна с бизнес делегация от 50 души и си тръгна с 18 споразумения за сътрудничество, подписани между френски и китайски компании. Тогава той предизвика буря, когато каза пред репортери, че Европа не трябва да става „последовател на Америка“ по въпроса за Тайван. Президентът на САЩ Джо Байдън многократно е заявявал, че САЩ ще защитят Тайван военно при опит на Китай за анексия.

„Когато френският президент посети Китай миналата година той каза много ясно: по въпроса за Тайван Франция трябва да има своя собствена независима позиция“, казва Шен. „И Китай оценява позицията му.“

Личните отношения между Си и Макрон се скрепиха миналата година, когато китайският президент заведе френския си колега на рядко пътуване до Гуанджоу, град в Южен Китай. Следващата седмица Макрон ще върне услугата с посещение в От-Пиренеи, планински регион на Франция.

Но въпреки личната химия между Си и Макрон, „лидерите на китайската комунистическа партия нямат приятели. Те имат интереси“, казва Чарлз Партън, старши сътрудник в Royal United Services Institute и бивш британски дипломат в Китай. „Това е начин безмилостно да прокарват напред собствените си интереси.“

Разследването на ЕС за предполагаема държавна подкрепа за автомобилната индустрия е едно от поредицата, започнати от Брюксел относно доставките за Европа. Сред тях са и медицински устройства и вятърни турбини, които се продават на 50% от цената на произведените в Европа – отдавна смятани за водещи в сектора. Китай твърди, че търговските разследвания са политически мотивирани и единственият губещ в тарифната война би бил потребителят.

Посещението на Си Дзинпин идва, след като отношенията на Китай с ЕС стават все по-обтегнати. В ЕС също има опасения относно дезинформацията и чуждестранната намеса, свързани с ареста на асистент на германския евродепутат от AfD Максимилиан Крах по подозрение за шпионаж в полза на китайците.

Си ще посети и един от най-близките си съюзници в Европа, премиера на Унгария Виктор Орбан.

Отношенията между Китай и Унгария стават все по-тесни през последните години. През февруари Китай предложи задълбочаване на връзките си с Унгария, пренасяйки вече уютните си отношения отвъд икономическата сфера в споразумение за сътрудничество в областта на сигурността, което предизвика безпокойство в други страни от ЕС. В Унгария вече е най-голямата база на Huawei извън Китай, а страната скоро ще бъде домакин на първия европейски завод на автомобилния производител BYD.

В замяна на това Орбан е гласен поддръжник на Китай на международни форуми. На няколко пъти Унгария се противопостави на предложения на ЕС, критикуващи Китай по отношение на правата на човека.

Най-символичната спирка от обиколката ще бъде посещението на Си в Белград

Тя ще съвпадне с 25-ата годишнина от бомбардировката на САЩ срещу китайското посолство в сръбската столица. Инцидентът, при който бяха убити трима китайски журналисти, предизвика огромен скок на антиамериканските настроения в Китай. Той  втвърди враждебността на Китай към НАТО, тъй като ударът се случи по време на бомбардировките на алианса над Югославия.

Враждебността на Китай към НАТО е част от причината, поради която Пекин поддържа подкрепата си за Москва след нахлуването в Украйна. Посещението на Си ще „напомни на света, че въпреки че Китай и Сърбия са географски разделени от евразийския континент, те споделят едни и същи интереси в областта на сигурността. Трябва да засилим нашето сътрудничество, за да преодолеем заплахите за сигурността от САЩ и НАТО“, каза Шен.

Посещението в Белград не е толкова важно стратегически, колкото срещите в Париж и Будапеща. Но, казва Партън, „то отговаря на графика и съвпада с техните намеренията и интересите на Китай да подчертае американското поведение.“

*Текстът е публикуван в „Гардиън“. Преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ

предишна статияСи Дзинпин ще посети Франция, Унгария и Сърбия в първото си европейско посещение от 5 години
следваща статияПреди войната в Газа: Поглед към студентските протестни движения в САЩ