Начало Здраве Симптоми на тялото, които често пренебрегваме

Симптоми на тялото, които често пренебрегваме

1458
симптоми

Човешкият организъм е една комплексна и сложна система. Когато дадена функция бива нарушена или възпрепятствана, тялото ни винаги ни изпраща сигнали, за да „каже“, че нещо не е наред.

Често обаче ние игнорираме тези сигнали и така не успяваме да спрем проблема навреме.

Как да разпознавате сигналите на тялото ви и да ги тълкувате правилно:

Събуждате се уморени

След 7 часа сън се събуждате уморени, сексуалният апетит е сведен до нула, изпитвате ненаситен глад, разсеяни сте, болнави сте, големите количества кофеин не помагат – всичките тези сигнали предупреждават, че не спите достатъчно. Липсата на сън може да доведе до много сериозни последици, затова е добре да не пренебрегвате среднощната почивка, за да сте здрави и ефективни в ежедневието.

Ефективни средства срещу сънливост са желязото, белтъчините и фолиевата киселина. Така че, вместо да изпивате поредната чашка кафе, по-добре изяжте варено яйце. Също така, за поддържане тонуса на тялото помагат червеното месо и рибата.

Чупливи нокти и вяла, чупеща се коса, без блясък

Тялото ви се нуждае от калций и витамини от група В. Включете в менюто си повече млечни продукти, зеленолистни зеленчуци, бобови растения, пълнозърнести храни, ядки, картофи, кълнове, сухи очи.

Този симптом подсказва, че на тялото може би му липсват витамин А и важни мастни киселини. Добре е да повишим приема на млечни продукти, зелени, жълти и оранжеви плодове и зеленчуци.

Напукани ъгълчета на устните

В този случай е възможен недостиг на желязо, витамин В6, В12 и фолиева киселина. Консумацията на повече месо, бобови култури, млечни продукти и зелени зеленчуци ще е от полза.

Потрепване на клепачите

Трептенето на клепачите е често срещано явление. Случва се най-често, когато сме стресирани и ядосани. Офталмологът Джоел Шуман обяснява на какво се дължи това явление. Спазмите в ъгълчето на окото обикновено се дължат на стрес. Различни методи за релаксация могат да помогнат – дълбоко дишане, отпускане на мускулите, медитация.

Умората и липсата на сън също благоприятстват появата на трептеренето, както и претоварването на очите от компютъра. Понякога алергиите също могат да доведат до трептене на клепачите. Когато търкаме очите си, в тъканите на клепачите и сълзите са отделя хистамин, а хистаминът също може да причини потрепване. Потрепването на клепача може да се прояви едновременно с други симптоми като раздразнение и зачервяване на очите, сълзене, замъглено зрение.

Тъмни кръгове под очите

Те се появяват при преумора и недостатъчен сън. Ако обаче сте отпочинали, а постоянно ги имате, е добре да се съветвате с лекар. Тъмните кръгове са сред симптомите за анемия – недостиг на червени кръвни телца или хемоглобин в кръвта.

предишна статияЕто какви коли карат звездите в MMA (СНИМКИ)
следваща статияИстината за пет храни, от които хората са обсебени (СНИМКИ)