Начало Свят Силно земетресение разлюля остров Гуам

Силно земетресение разлюля остров Гуам

1100

Силно земетресение разлюля остров Гуам, на който е владение на Съединените щати и на който е разположена американска военна база. Трусът е с магнитут 5,8 по скалата на Рихтер, съобщи Европейският сеизмологичен център.

Епицентърът е бил на 82 км. западно от острова и на дълбочина 143 км.

Не са съобщава за разрушения и пострадали, както и опасност от цунами.

По-рано силни земетресения разтърсиха южния южнокорейски град Поханг.

Първият трус с магнитуд 5,5 е станал около 14,29 ч. местно време, като епицентърът е бил в района на града. Вторият трус е бил с магнитуд 5,4.

Земетресенията са усетени и в столицата Сеул, която е на няколкостотин километра от Поханг.

Гуам е най-южният, най-големият и най-гостоприемният от островите на Марианския архипелаг. Територията му е едва 550 кв. км, но е мост между САЩ и Азия. Островът е открит през 1521 г. от португалския мореплавател Фернанду Магелан при първото му околосветско пътуване.

Стратегическото значение на Гуам се определя от военните бази на острова, които заемат една трета от територията му. Разположен на 2600 км източно от Филипините, главният от Марианските острови е аванпост на американската армия в региона, поради което е постоянно на прицела на заканите на Ким Чен Ун за ракетен удар.

6 000 войници са разположени на Гуам в авиобазата „Андерсен“ и военноморската си база – една от трите в тази част на света, където могат да акостират самолетоносачи.

предишна статия„Възвишение“ е най-гледаният филм у нас
следваща статияКакво е то – човекът?