Начало Водещи Силно земетресение в Япония, вълни цунами започнаха да достигат бреговете

Силно земетресение в Япония, вълни цунами започнаха да достигат бреговете

99
япония
Снимка: БТА

Силно земетресение с магнитуд 7,6 се случи в района на Японско море в Централна Япония и предупреждение за цунами беше издадено за префектура Ишикава, съобщиха властите, цитирани от Киодо, съобщи БТА.

Земетресението беше регистрирано около 16:10 ч. местно време и разтърси и сгради в центъра на столицата Токио.

Епицентърът на земния трус беше в региона на Ното, като дълбочината му беше малка. Първоначално бе съобщено за магнитуд 7,4.

Високоскоростните влакове в Централна и Източна Япония бяха спрени. Няма отчетени аномалии в работата на атомните електроцентрали в страната. Над 36 000 домакинства останаха без ток.

Японската метеорологична служба предупреди, че се очакват 5-метрови вълни по брега на полуостров Ното в Ишикава, където е и епицентърът на труса. Първите вълни цунами започнаха да достигат бреговете, съобщи метеорологичната служба на страната, цитирана от Франс прес.

Вълни с височина 1,2 метра достигнаха пристанище Ваджима на полуостров Ното в най-северната част на провинция Ишикава. По-рано метеорологичната служба обяви, че има опасност вълните да достигнат 5 метра.

Премиерът Фумио Кишида призова днес за незабавна евакуация на зоните, където бе обявена опасност от цунами, съобщи Киодо.

Кишида заяви, че правителството му ще предаде точна информация за евакуацията, бързо ще оцени действителното състояние на щетите и ще работи съвместно с местните власти за спасяване на човешки животи.

Предупреждения за вълни цунами бяха издадени и за бреговите райони на префектурите Ямагата, Ниигата, Тояма, Фукуи и Хього. Японското правителство създаде център към премиерската канцелария за справяне с извънредната ситуация.

Още международни новини – четете тук

предишна статияЕврото навърши 25 години
следваща статияКак светът посрещна новата 2024 година?