Начало Свят Сенатът на американския Конгрес одобри помощта за Украйна, Израел и Тайван

Сенатът на американския Конгрес одобри помощта за Украйна, Израел и Тайван

34
Американски конгрес
Снимка: БТА

Сенатът на Американския Конгрес подкрепи помощта за Украйна, Израел и Тайван с голямо мнозинство, съобщи БТА, цитирайки Ройтерс.

Законодателството вече е изпратено за подпис на президента на САЩ Джо Байдън.

Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, докато 18 гласуваха „против“.

Камарата на представителите вече беше одобрила помощта в събота. Пакетът предвижда средства за Украйна, Израел, Тайван и партньори на САЩ в Индийско-тихоокеанския регион.

Най-големият от четирите законопроекта е този за помощ за Украйна, предвиждащ 60,84 милиарда долара, за да помогне на украинските сили в борбата им срещу Русия.

С приемането на тази последна помощ за Украйна общата сума, която Вашингтон е отделил за Киев, достига до 170 милиарда долара. Това е първият помощен пакет за Украйна, одобрен от Конгреса, откакто републиканците установиха контрола над Камарата на представителите през януари 2023 г.

Законопроектът за Израел включва помощ от 26,38 милиарда долара за еврейската държава.

Със законопроекта за Индийско-тихоокеанския регион се предоставят 8,12 милиарда долара за „противопоставяне на комунистически Китай и за гарантиране на сериозно сдържане в региона“. От тези средства, два милиарда са предназначени като чуждестранна военна помощ за Тайван и други съюзници на САЩ в региона.

Четвъртият законопроект от пакета обединява няколко инициативи в областта на националната сигурност, като: предоставя срок от един година на „БайтДенс“, китайската компания собственик на приложението „ТикТок“, да се откаже от американските си активи или да бъде блокирано в САЩ; възможност за прехвърляне на замразени руски активи към Украйна; разширяване на санкциите срещу Иран и неговия петролен сектор.

Зеленски благодари на Сената

Президентът на Украйна Володимир Зеленски благодари на Сената на Американския Конгрес за одобрената военна и икономическа помощ за Украйна на стойност 61 милиарда долара, съобщи Франс прес.

„Благодаря на лидера на мнозинството Чък Шумър и на лидера на републиканците Мич Макконъл за тяхното силно лидерство при прокарването на това двупартийно законодателство, благодаря и на всички американски сенатори от двете партии, които подкрепиха законодателството“, написа Зеленски в социалните мрежи, след като Сенатът одобри помощта.

Още международни новини – четете тук

предишна статияАсен Василев: Който ви плаши с фалит, иска да открадне парите на държавата
следваща статияДепутатите почетоха с едноминутно мълчание паметта на жертвите от масовото изтребление на арменския народ в Османската империя