работници
Снимка: Rudy and Peter Skitterians / Pixabay

Претъпкани автобуси, застанали плътно групи от хора на летището – условията, при които отпътуваха първите селскостопански сезонни работници от Румъния за Германия, предизвикаха ужас в Румъния и проява на загриженост от страна на правителството, пише „Евронюз“.

Снимките преди излитането на 12 чартърни полета от летище „Клуж“ за Баден- Баден, Дюселдорф и Берлин, показаха, че дистанцията по време на епидемията от коронавирус не се спазва. Няколко часа преди излитането на летището бяха докарани хора от всички части на Румъния. Много носеха предпазни маски за лице, но не спазваха никаква дистанция помежду си.

Румънската прокуратура започна разследване за нарушаване на предписанията по време на епидемия.

Министър-председателят Людовик Орбан заяви, че ще накаже виновните за това бедствие. Той каза, че ръководителят на летището е трябвало да уведоми властите за извършените нарушения.

Управителят на летището Давид Цицео прехвърли отговорността върху автобусните оператори.

Министърът на земеделието на Германия Юлия Кльокнер заяви, че сезонните работници ще бъдат подложени на медицински преглед, а бележките с резултатите ще бъдат изпратени до съответните здравни служби. И докато преди се говореше 14-дневна карантина, сега Кльокнер обясни, че хората се транспортират на малки групи, като през първите 14 дни на относителна карантина те имат право да работят.

Министърът потвърди, че през април в Германия трябва да пристигнат около 40 000 сезонни работници, които ще помагат при прибирането на реколтата, а през май се очакват още 40 000.

Юлия Кльокнер и вътрешният министър Хорст Зеехофер се сопразумяха миналата седмица в Германия да бъдат допуснати 80 000 чуждестранни сезонни работници при спазването на определени изисквания.

предишна статияУкрайнска телевизия показа потресаващи кадри от болнична пералня
следваща статияЗоните за паркиране в София остават безплатни до 20 април