Начало България Седем чудесни имена празнуват днес

Седем чудесни имена празнуват днес

1153
Злата Мъгленска

На 18 октомври Българската православна църква отбелязва паметта на великомъченица св. Злата Мъгленска.

Св. великомъченица Злата Мъгленска е българска новомъченица, убита от турците през 1795 г. в с. Златино, днес с. Хриси в Северна Гърция, на около 25 км североизточно от гр. Воден. Тогава селото ѝ е било в Мъгленска епархия, откъдето идва и прозвището ѝ. Нейното житие е включено в големия сборник жития на новомъченици, съставен от нейния съвременник преп. Никодим Светогорец. Той я нарича Хриса, но отбелязва изрично нейния български произход и българско име. В житието ѝ като дата на мъченическата ѝ смърт е посочен 13 октомври. На тази дата се отбелязва нейната памет във всички православни църкви. Единствено у нас в църковния ни календар е записана датата 18 октомври, за която дата липсват исторически податки.

В нейното родно място, с. Хриси, има манастир „Св. архангел Михаил“, разрушен от турците в края на 19 в. В манастира има стенописи, които разказват за страданията на младата мъченица, отказала да се отрече от вярата си в Христос въпреки съблазните и убеждението на нейните роднини. Мощите на св. мъченица Злата са изгубени. Според тамошното местно предание, нейното тяло е пренесено от роднините ѝ в земите на днешна България, но българско предание по този въпрос у нас за съжаление няма.

През 2009 г. по предложение на проф. Пламен Павлов, света Злата Мъгленска е избрана за застъпница на българите в чужбина и на нейно име е учредено годишното отличие на ДАБЧ „Българка на годината“, което се присъжда на изтъкнати наши сънароднички с принос в опазването и развитието на българското национално съзнание и културна идентичност, и със значими постижения, свързани с живота на българските общности по света.

Днес имен ден празнуват: Златка, Златина, Златко, Златан, Златомир, Лука, Лукан.

предишна статияАПИ: Какви са ограниченията по пътищата в страната
следваща статияСпомина се последната полярна мечка в Южна Корея