Свещеник забрани в училище книгите за Хари Потър

Екзорсист е посъветвал училищен свещеник в Нашвил, американския щат Тенеси, да забрани книгите за Хари Потър заради опасения, че популярния детски роман може да бъде използван за призоваване на духове, съобщи АФП.

Преподобният Дан Рийхил се свързал с екзорсисти в Рим и в САЩ, които препоръчали фантастичната книга да бъде премахната от библиотеката на католическото училище „Свети Едуард“ в Тенеси.

Публикувани за първи път през 1997-ма година, поредицата книги разказват епичната история на доброто и злото, като се фокусират върху младия магьосник Хари Потър, борещ се срещу черния магьосник Лорд Волдемор.

„Проклятията и заклинанията, използвани в книгите са истински проклятия и заклинания, които четени от хора, рискуват да призоват зли духове в присъствието на четящия“

, пише преподобния в имейл, разпространен от американски медии.

Директорът на училищата на католическия диоцез в Нашвил Ребека Хамел заяви, че „Рийхил има каноничната власт за да взима такива решения“. Въпреки че училището разполага с поредицата книги, то няма да ги предлага на учениците си в новооткритата библиотека.

Книгите за Хари Потър на британската писателка Джоан Роулинг често са забранявани в училища в САЩ и Великобритания най-вече с мотива, че промотират сатанистки ценности и черна магия.

предишна статияДатското правителство купува слонове – пенсионери
следваща статияБританският паунд се срина под 1.20 долара