Начало Водещи Светът реагира след безпрецедентното решение на Тръмп

Светът реагира след безпрецедентното решение на Тръмп

1053
Йерусалим

След като президентът на САЩ Доналд Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел, международната общност реагира двуполюсно.

Решението на американския държавен глава обръща посоката на американската политика по въпроса от десетилетия и рискува да предизвика нова вълна от насилие в Близкия изток.

РЕАКЦИИТЕ В ИЗРАЕЛ И ПАЛЕСТИНСКАТА АВТОНОМИЯ

Израелският премиер Бенямин Нетаняху приветства решението на американския президент. Той определи изказването на Търмп като „повратна точка в историята”.

Във видеообръщение, Нетаняху подчерта, че всяко мирно споразумение с палестинците трябва да включва признаването на Йерусалим за столица на Израел, както и прикани другите държави да последват примера на Съединените щати и да преместят посолствата си от Тел Авив в Ерусалим.

Президентът на Палестинската автономия Махмуд Аббас обаче заяви, че САЩ вече не могат да са посредник в мирните преговори.

В знак на несъгласие с решението на Тръмп, светлините на коледните дръвчета в два палестински града бяха изгасени.

По-рано пък в знак на благодарност към Тръмп, израелското кметство освети стените на Стария град на Йерусалим в червено, бяло и синьо.

Кметът Нир Баракат дори пое ангажимент по-късно днес главният вход на града също ще бъде осветен в цветовете на Америка и американски знамена да бъдат поставени по големите улици.

Изказването на Тръмп от Белия дом стана повод и за протести вчера в райони на йорданската столица Аман, населявани от палестински бежанци.

Множество от недоволни се събра и по улиците на град Газа, както и пред сградата на американското посолство в Анкара.

РЕАКЦИИТЕ В ЕВРОПА

Съжаление за решението на Доналд Тръмп изрази френският президент Еманюел Макрон:

„Това е решение, което Франция не одобрява и която противоречи на международното право и всички резолюции”, каза Макрон.

Несъгласие с решението на американския президент изрази и британският премиер Тереза Мей.

„Смятаме, че то не може да помогне за перспективите за мир в региона”, категорична беше Мей, както и подчерта, че Лондон не планира да мести своето посолство в Израел.

Британският премиер обаче, отбеляза, че приветства желанието на Тръмп за прекратяване на конфликта, както и признанието, че окончателният статут на Йерусалим трябва да бъде обект на преговори между израелци и палестинци.

От името на ЕС съжаление за решението изрази и върховният представител на Евросъюза по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини.

По думите й, изказването на Тръмп може да се отрази на мирния процес в района.

„Трябва да бъдат удовлетворени стремежите и на двете страни и чрез преговори да се намери начин за решаване на въпроса за статута на Йерусалим като бъдеща столица на двете държави”, посочи Могерини.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш бе категоричен, че статутът на Йерусалим може да бъде определен само чрез преговори Израел и Палестинската автономия.

„Ерусалим е проблем, който трябва да бъде разрешен на базата на преговори между засегнатите страни и чрез адекватни резолюции на Съвета за сигурност и Общото събрание на ООН, които отчитат легитимните права и на палестинците и на Израел”, добави Гутериш.

Осем държави поискаха извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН. То беше свикано по искане на Боливия, Египет, Италия, Сенегал, Швеция, Уругвай, Франция и Великобритания.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу определи изказването на Тръмп за безотговорно и подчерта, че „решението е в противоречие с международното прави и резолюции на ООН”.

КАК РЕАГИРА АРАБСКИЯТ СВЯТ

Президентът на Ливан Мишел Аун – като опасно и застрашаващо репутацията на Съединените щати като посредник в близкоизточния мирен процес.

По думите му, това връща с десетилетия назад процеса и застрашава регионалната, а вероятно и глобалната сигурност.

Лралят на Саудитска Арабия Салман и турският президент Реджеп Тайип Ердоган са разговаряли по телефона.

И Саудитска Арабия, където се разположени ислямските светини Мека и Медина, и регионалната сила Турция са против признаването на Ерусалим за израелска столица, отбелязва Ройтерс.

Решението на САЩ остро осъдиха и Египет, Йордания и Иран.

БЪЛГАРИЯ ЗА РЕШЕНИЕТО НА ДОНАЛД ТРЪМП

„Статутът на Йерусалим като свещен град на трите монотеистични религии следва да бъде договорен чрез израелско-палестински преговори за мир, които да доведат до споразумение за окончателния статут на палестинските територии”, заявиха от българското външно министерство.

В документа пише, че „всяка промяна на статута на Йерусалим, която не е постигната посредством преговори, би могла да се отрази негативно на усилията за възобновяване на близкоизточния мирен процес”.

 

 

предишна статияСтрахотен ден за една от зодиите днес! Проблеми в работата за други две
следваща статия108 години от рождението на Никола Вапцаров