Начало Свят Светът осъди остро нападението над Израел. Вижте реакциите на световните лидери

Светът осъди остро нападението над Израел. Вижте реакциите на световните лидери

59
Светът осъди остро нападението над Израел. Вижте реакциите на световните лидери

Премиерът на Великобритания, Риши Сунак, осъди бруталната атака на Иран срещу Израел и я определи като безрасъдна, показваща намерението на Иран да създаде хаос в района, предаде Ройтерс.

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция обяви, че изпълни десетки атаки с дронове и ракети срещу Израел, което може да доведе до сериозно влошаване на отношенията между двете страни – дългогодишни врагове в региона, както посочва агенцията.

„Тези атаки са заплаха за избухване на напрежение и дестабилизация в района. Иран е ясно, че има намерение да създаде хаос в своя заден двор“, казва изявление на Сунак.

„Великобритания ще продължи да подкрепя сигурността на Израел и нашия регионален партньор Йордания и Ирак“, допълни премиерът.

Италия следи обезпокоена ситуацията и изпратените ирански дронове към Израел, съобщи външният министър на Италия Антонио Таяни в мрежата „Екс“.

„Следим внимателно и с тревога развитието на събитията в Близкия изток. Разговарях с министър-председателката (Джорджа Мелони) и с министъра на отбраната (Гуидо Крозето) – правителството е готово за всякакъв сценарий“, заяви Таяни, цитиран от Франс прес.

По-рано иранската държавна телевизия съобщи, че Корпусът на гвардейците на Ислямската революция извърши „масивна атака с дронове и ракети“ срещу Израел.

Париж също осъди иранската атака.

Франция осъжда нападението на Иран срещу Израел, което „надхвърля нов праг с дестабилизиращите си действия“, заяви френският външен министър Стефан Сежурне в „Екс“.

„Избирателно се отнасяйки към този безпрецедентен акт, Иран допринася за увеличаване на риска от военен конфликт и дестабилизация“, предупреди Сежурне. „Франция отново потвърждава ангажираността си към сигурността на Израел и изразява солидарност си“, допълни той.

Германия предупреди, че ситуацията може да доведе до хаос в Близкия изток.

Китай призова за прекратяване на атаките, но не ги осъди.

България е сериозно обезпокоена от нарастващото напрежение в Близкия изток, съобщиха от Министерството на външните работи.

Още международни новини – четете тук

 

предишна статияВ „Пирогов“ се борят за живота на детето, простреляно в главата от 11-годишен
следваща статияСтарши треньорът на Балкан Васил Христов след успеха над Черно море Тича: "Не беше особено красив двубой за гледане"