Начало Свят Светодиодните фарове бяха обявени за опасни

Светодиодните фарове бяха обявени за опасни

823

Светодиодните фарове замениха популярния по-рано ксенон. Те са по-енергоефективни и светят по-добре, тоест би трябвало да помагат за безопасността на пътя. Британски експерти обаче са на мнение, че не всичко с този вид светлини е толкова гладко, колкото изглежда.

Доклад на компанията RAC – една от най-големите организации на Острова, която се занимава с безопасност на пътя и автомобилно застраховане, твърди, че съвременните светодиодни фарове са прекалено ярки, пише Automedia. Съответно те заслепяват и отвличат вниманието на водачите.

Документът е публикуван от The Telegraph и в него се казва, че 15% от шофьорите са попадали в аварийна ситуация на пътя, тъй като са били заслепени от фаровете на идващ насреща автомобил. Не е ясно как точно експертите на RAC са изчислили, че в тези случаи става дума за нови коли в заводски модификации, но докладът предизвика вниманието на властите.

Местният департамент по транспорта създава работна група, която трябва да реши дали фаровете на новите автомобили са прекалено ярки и защо производителите ги правят такива. „Под подозрение” е именно светодиодната оптика, за която досега се твърдеше, че е най-ефективна и съответно най-безопасна за всички участници в движението.

Според представителя на RAC – Пит Уилямс, това, което е добро и удобно за един шофьор, може да бъде много опасно за друг. Експертът твърди, че твърде ярките светодиодни фарове пречат на тези водачи, които излизат от второстепенни пътища и това е сериозен проблем.

Очаква се резултатите от проверката на специалната работна група на департамента по транспорта да бъдат готови в края на април. Ако твърденията на RAC се докажат, производителите на автомобили ще бъдат принудени да търсят решение на проблема.

предишна статияКак да пием, без да ни хваща – съвети на руските експерти
следваща статияСлужителите на Google протестират срещу военния бизнес на корпорацията