Начало Водещи Световното дотук. Записки на дилетанта

Световното дотук. Записки на дилетанта

1420
Световно по футбол

Уругвай и Белгия са двата отбора на това Световно първенство, които спечелиха и четирите си мача досега.

Уругвай излезе от групата с 3 победи на нула, а в осминафинала срещу Португалия допусна първия си гол, но в крайна сметка спечели с 2-1 и продължава с пълен актив и голова разлика 7-1.

Белгия също излезе с три победи от групата и вкара 9 гола, а допусна 2 (при победата с 5-2 срещу Тунис). На осминафинала белгийците бяха изправени до стената, след като до средата на второто полувреме изоставаха с 0-2 срещу Япония, но успяха да вкарат три гола и продължават напред с голова разлика 12-4.

Хърватия също излезе с три победи от групата, като особено впечатляваща беше тази с 3-0 срещу Аржентина. След 2-0 срещу Нигерия и 2-1 (с резервите) срещу Исландия, хърватите бяха фаворити срещу Дания, но се наложи да минат през дузпите след 1-1 в редовното време и отчайващ пропуск на капитана Модрич от бялата точка две минути преди края на продълженията.

От другите отбори нито един не успя да излезе с пълен актив от групите – Бразилия тръгна с равен срещу Швейцария, а след това взе две победи с по 2-0 срещу Коста Рика и Сърбия, Франция записа също две победи и едно равенство, а Испания и Португалия се класираха за осминафиналите, където отпаднаха, с по една победа и две равенства.

Домакините от Русия тръгнаха ударно с две победи и голова разлика 8-1, но в последния мач от групата паднаха тежко с 0-3 от Уругвай.

Англия също спечели две победи (едната измъчена срещу Тунис), а в последния мач срещу Белгия остави впечтлението, че загуби планирано.

От другите, които се класираха за осминафиналите – Швеция го направи с две победи и една загуба, както и Мексико (вече отпадна), Колумбия (отпадна) също записа две победи след загуба на старта от Япония, самата Япония с една победа, едно равенство и една загуба се промъкна напред благодарение на правилото за картоните и отпадна след наистина красив мач, Швейцария направи два равни мача и една победа, но също си тръгва след осминафиналите, както и Дания, също вече аут. Световните вицешампиони от Аржентина пък се промъкнаха напред с 1 победа, 1 равенство и 1 загуба.

На ниво впечатления от играта досега като че ли се оправдават прогнозите, че с най-големи шансове за титлата са Бразилия, Франция и Белгия (в този ред), като към тази тройка може да се добавят още Хърватия, Уругвай и Англия (също в този ред).

Финалната осмица допълват домакините от Русия и Швеция, които според показаното на терена засега според специалистите не са нивото на останалите шест.

Отбор по отбор:

Бразилия дотук е вкарала 7 гола и е допуснала един. Отборът изглежда балансиран, но е много зависим от Неймар и донякъде Коутиньо. За претенциите, които има – трудно вкарва, но пък е допуснал само един гол досега. Има традицията и опита да стигне до титлата.

Франция тръгна с измъчени победи срещу Австралия и Перу, направи безлично тактическо безлично равенство с Дания, но в осминафинала вкара цели 4 гола на Аржентина и показа, че с основание е смятана за фаворит. Головата разлика на отбора до момента е 7-4. С изключение на мача срещу Аржентина французите изпитваха трудности пред гола, но безспорно имат достатъчно играчи, които могат да обърнат тази тенденция. Все още обаче е трудно да се каже доколко „петлите“ са в състояние да капитализират потенциала си, тъй като до този момент играха само със съперници, които са далеч от класата им. И имаха трудности, да.

Белгия е тръгнала с голямата кошница, голова разлика досега 12-4. Отборът е пълен със звезди, слаби постове почти няма, има самочувствие и добър вратар. Но срещу Япония, отбор без претенции, се видя, че белгийците могат да бъдат надиграни. Тим с повече традиции и увереност щеше да ги довърши след 2-0 и тогава обратът щеше да е мираж.

Хърватия има повече от една звезда, играе много грамотно тактически, индивидуалната техника на повечето играчи не отстъпва на водещите отбори. Вратарят е добър, нападението – и то, а Модрич и Ракитич са най-добре действащият тандем дотук на Световното. Ако хърватите покажат и характер (направиха го срещу Дания) и ако няма съдийско прецакване срещу домакините в четвъртфинала, може най-малкото да повторят класирането на Давор Шукер и компания отпреди 20 години.

Уругвай, както вече писах по-горе, е един от двата отбора, който взе всички точки дотук. Головата разлика е 7-1, отборът е много стабилен в защита, а в атака Кавани и Суарес са безмилостно ефективни. Уругвайците не се притесняват другите да водят играта, тъй като бързите им нападатели се наместват комфортно в освободените пространства и използват добре головите си възможности. Когато нападателите не успяват, вкарват и защитниците. Уругвай може да стигне и до финала, но като начало трябва да мине през Франция. Не е невъзможно.

За Англия е трудно да се каже. Дотук – две победи, една загуба и едно равенство в осминафинала срещу Колумбия (спечелен с дузпи). Голова разлика 9-4, като повече от половината от вкараните голове – 5, са на Хари Кейн (3 дузпи). Отборът не изглежда зле, а и счупи каръка на дузпите, та не се знае. Все пак албионците изглеждат най-слаби от споменатите досега шест отбора, но на четвъртфинала имат преодолим съперник – Швеция.

Швеция не влиза в никакви сметки оттук нататък, но изхвърли Италия от Световното и излезе от група с Германия (макар да загуби нещастно с гол в 95-ата минута). Головата разлика към момента е 6-2, като и двата гола са при загубата от Германия. Отборът изглежда добре в защита, няма страх от имена и понеже няма суперзвезди, всички работят здраво. За титла няма щанс, но шведите могат да вгорчат живота на всекиго.

Русия преизпълни плана, но въпреки неособено добрата игра, очакванията към отбора се покачиха твърде много. Головата разлика до момента е 9-5, две победи, една загуба, равенство на осминафинала срещу Испания, спечелен при дузпите. Отстраняването на шампионите от 2010 даде още самочувствие на руснаците, а съперникът им на четвъртфиналите, Хърватия, играе много красив футбол, но не е страшилище. Нищо не се знае, понеже ФИФА има навика да побутва домакините.

Ще видим.

…И нека по-добрите победят.

предишна статияКакво да направите, ако кръвното ви рязко падне
следваща статияПочистете тялото си: Най-добрата диета за детоксикация