Начало Водещи Световният печат: Хода на войната в Газа и очакване за прекратяване на...

Световният печат: Хода на войната в Газа и очакване за прекратяване на огъня

104
световните медии, световният печат

Президентът на САЩ Джо Байдън посочи вчера, че преговарящите са близо до споразумение, което ще сложи край на военните действия на Израел в Газа в рамките на една седмица в замяна на освобождаването на част от над 100-те заложници, задържани от „Хамас“, съобщи „Ню Йорк таймс“, цитиран от БТА.

По време на разговор с журналисти в Ню Йорк, Байдън изрази оптимизъм за приближаващото споразумение относно заложниците и предположи, че войната може да достигне важен момент.

„Надявам се до края на уикенда“, каза той, когато го попитаха кога очаква да бъде постигнато прекратяването на огъня. „Моят съветник по националната сигурност ми каза, че сме близо. Близо сме. Все още не сме приключили. Надявам се до следващия понеделник да има прекратяване на огъня.“

Тези очаквания идват в момент, когато има интензивни преговори в региона и след като военният кабинет на Израел одобри общите условия на споразумение, което включва шестседмично примирие в размен на около 40 заложници. Oчаква се израелската делегация да се срещне в Катар с посредници от САЩ, Египет и Катар.

В. „Джерузалем пост“ подчертава, че присъствието на представители на Израел и „Хамас“ в Катар за тези близки преговори, където срещите с посредниците се провеждат на отделни срещи, показва, че преговорите са напреднали от началото на февруари, когато Израел отхвърли предложението на „Хамас“ за примирие от четири месеца и половина.

Вестникът отбелязва, че в публичността двете страни продължават да имат различни позиции относно крайните цели на примирието и същевременно си взаимно се обвиняват за забавянето на преговорите.

Израел твърди, че е готов на временно прекъсване на боевете, за да гарантира освобождаването на заложниците. „Хамас“ от своя страна казва, че няма да ги освободи без споразумение, което да доведе до окончателно прекратяване на войната.

След срещата си с емира на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани, лидерът на „Хамас“ Исмаил Хания заяви, че групировката е съгласна с усилията на посредниците да сложат край на войната и обвини Израел, че се забавя, докато газанците умират под обсада.

„Няма да позволим на врага да използва преговорите като извинение за това престъпление“, посочи той.

Премиерът Нетаняху заяви, че Израел е готов за споразумение и сега зависи от „Хамас“ да откаже исканията, които той нарече „извънземни“ и „от друга планета“.

„Ясно е, че искаме това споразумение, ако можем да го постигнем. Това зависи от „Хамас“. Сега решението е тяхно“, каза той в интервю за американската телевизия Фокс. „Трябва да се примирим с реалността.“

Канцеларията на емира на Катар заяви, че Ал Тани и ръководителят на „Хамас“ са обсъдили усилията на Катар да посредничи за „незабавно и постоянно споразумение за прекратяване на огъня в ивицата Газа“.

Емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани, чийто страна е домакин на лидерите на „Хамас“ и помага за едноседмичното примирие през ноември, трябва да пристигне в Париж тази седмица, информира френското президентство, цитиран от „Гардиън“.

Вестникът отбелязва, че пауза от няколко седмици в бойните действия ще позволи на стотици камиони да доставят хуманитарна помощ в Газа, където според данни на министерството на здравеопазването, управлявано от Хамас, са загинали близо 30 000 души, а болестите и гладът засягат голям процент от населението.

Според ООН количеството на хуманитарните помощи, достигнали до Газа през февруари, е намаляло наполовина в сравнение с януари, а генералният секретар Антониу Гутериш предупреди, че израелското нападение върху Рафах ще бъде „пирон в ковчега“ на доставките за палестинския анклав.

На кризисната ситуация обръща внимание и в. „Уолстрийт джърнъл“, наблягайки, че стремежът на Израел да премахне „Хамас“ от властта в Газа става все по-противоречив с другата си цел, подложена на международен натиск: да осигури доставката на хуманитарна помощ за газанците, които се борят за храна и безопасност, докато ситуацията в южната част на страната се влошава.

Представители на САЩ се надяват, че многонеделната пауза в бойните действия може да доведе до прекратяване на конфликта. Обаче израелският министър-председател Бенямин Нетаняху отбеляза, че всяко споразумение за прекъсване на огъня няма да предотврати сухопътното настъпване в Рафах в крайната южна част на ивицата Газа, отбелязва „Гардиън“.

В. „Вашингтон пост“ изразява някакъв скептицизъм относно перспективите за развитие на ситуацията в Газа, отбелязвайки, че в края на миналата седмица Нетаняху като че ли се съгласи с предложение, което критиците задълго настояваха да бъде направено – той представи визия за бъдещето на Газа след конфликта пред своя военен кабинет. Въпреки че визията на Нетаняху включва запазване на пълния военен контрол над територията, анализаторите го оценяват като временно решение и опит за възстановяване на старата ситуация, която води до кризата.

Още международни новини – четете тук

предишна статияМакрон: Не бива да се изключва изпращането на западни войски в Украйна (ОБОБЩЕНИЕ)
следваща статияБългарските служби дължат на хората отговор на 10 ключови въпроса за шпионажа на Русия в България