Начало Свят Световният печат за европейската обиколка на Си Цзинпин

Световният печат за европейската обиколка на Си Цзинпин

34
Си Цзинпин
Снимка: БТА

Президентът на Китай, Си Цзинпин, стартира първата си обиколка в Европа от пет години насам, като пристигне в Париж. Планира се Си да замине днес отъ Франция за столицата на Сърбия, Белград. Третата европейска държава, която китайският лидер ще посети тази седмица, е Унгария, съобщава БТА.

„Ню Йорк таймс“

Американският вестник „Ню Йорк таймс“ отбелязва, че всичките три страни, които Си ще посети, подкрепят стремежа на Китай към пренаписване на световния ред. Те поставят под въпрос баланса на международната сцена и искат да укрепят връзките си с Пекин. Журналистката от „Ню Йорк таймс“ Ема Бубола изтъква, че Си възприема посещението си в Европа като възможност да намали зависимостта на континента от САЩ и да създаде по-независим свят от американското влияние.

Във връзка със вчерашните разговори между Си, Еманюел Макрон и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, друг автор, Роджър Коен, отбелязва, че Си решително се противопостави на критиките, които бяха отправени към Пекин заради неговата подкрепа за Русия в конфликта с Украйна.

Си е ясно заявил, че не иска кризата да се използва за дестабилизация и подхранване на нова студена война. Той също така посочва, че Китай не е първоизточник на кризата и не е участник в нея.

Си е насрочил пристигането си в Белград днес, в резонанс с 25-годишнината от бомбардировката на китайското посолство от страна на НАТО в сръбската столица през 1999 година по време на войната в Косово. Този инцидент причини смъртта на три китайски журналисти и предизвика сериозни протести.

По думите на директорката на азиатската програма на Европейския съвет за международни отношения в Берлин, Янка Йортел, Си използва посещението си в Белград, за да засили сериозността на САЩ по отношение на международното право.

„Вашингтон пост“

Според „Вашингтон пост“, първият ден от визитата на Си в Европа изправя китайския лидер пред скептици. Вестникът подчертава, че европейските държави са разделени относно начина, по който трябва да разглеждат Китай – като партньор или като потенциален опасен съперник, както твърди Вашингтон.

„Уолстрийт джърнъл“

Според „Уолстрийт джърнъл“ Си не е имал основания да се надява на лека обиколка на Европа. Американското издание отбелязва, че Еманюел Макрон е използвал възможността да изрази критика към подкрепата на Китай за Русия в конфликта с Украйна.

Въпреки това, европейските лидери не искат да се изказват твърде категорично относно отношенията с Китай, защото не искат да рискуват търговските си връзки с този силен партньор.

„Гардиън“

Британският вестник „Гардиън“ отбелязва изказването на Си Цзинпин, че отношенията между Китай и Франция са пример за международната общност. Вестникът цитира думите на Урсула фон дер Лайен, че Европа и Китай имат общ интерес от действие въз основа на правила световен ред, но също така предупреждава от рисковете на прекомерните икономически зависимости от Пекин.

Още новини от деня – четете тук