Начало България Световен ден на сърцето – здравословно хранене и спорт са ключовете към...

Световен ден на сърцето – здравословно хранене и спорт са ключовете към дълголетието

1542

Сърдечносъдовите заболявания, сред които инсулт и инфаркт, са основните причинители на преждевременна смъртност, сочат данните на лекарите по света.

Всяка година 17,5 млн. души си отиват преждевременно вследствие на сърдечносъдови заболявания, като до 2030 година се очаква техният брой да нарасне до 23 млн.

Една от най-често срещаните аритмии – предсърдното мъждене, засяга близо 6 млн. души само в Европа.

Приема се, че то е главната причина за емболични инциденти, които в 75% от случаите са мозъчносъдови (инсулт). Предсърдното мъждене е свързано още с повишен риск от сърдечна недостатъчност, деменция и повишена смъртност.

По данни на Световната здравна организация шест от седемте най-сериозни фактори за преждевременна смърт в Европа са кръвно налягане, холестерол, индекс на телесна маса, недостатъчна комуникация на плодове и зеленчуци, липса на физическа активност и злоупотреба с алкохол и цигари.

България също не изостава от световната класация. Затова лекарите съветват да променим начина си на живот, ако искаме да сме живи и здрави по-дълго, в това число да започнем да се храним здравословно.

Важно е да поддържаме нормално ниво на кръвна захар е важен фактор. 60% от хората с диабет умират от сърдечносъдови заболявания. Ето защо, ако диабетът остане недиагностициран и нелекуван, това води до увеличаване на риска от инфаркт или инсулт.

Физическата активност е важна стъпка за намаляване риска от сърдечносъдови заболявания. Специалистите съветват всеки да се консултира със своя лекар кои упражнения са най-подходящи за него и да използва индивидуална програма. Важно е да се знае, че умерено интензивна 30-минутна тренировка 5 пъти седмично се отразява благотворно на сърцето. Ходенето, домашната работа, танците – всичко помага.

Последните данни на „Евробарометър” обаче показват, че само 9% от българите спортуват. Повече от половината българи, около 51%, не извършват никаква физическа дейност.

Като цяло данните не се различават от средните за ЕС – 49 на сто от европейските граждани спортуват рядко или никога.

Най-много активни спортисти има във Финландия (54,1%), Дания (53,4%) и Швеция (53,1%), следвани от Австрия (49,8%) и Германия (47,3%).

В Световния ден на сърцето – 29 септември, е време да се замислим за здравето си, за навиците си и какво трябва да променим, за да сме по-здрави.

предишна статияАрсенал с лесен успех при гостуването си на БАТЕ (ВИДЕО)
следваща статияЧервен любимец с основна заслуга при обрат на Динамо срещу Партизан (ВИДЕО)