Начало България Светли петък е! Празнуват имена, които даряват живот

Светли петък е! Празнуват имена, които даряват живот

59
светли петък

Светлият петък е петият ден от Светлата седмица след Великден. Този ден се почита Като свети апостол Петър.

На светлия петък се отбелязва и празникът Живоприемни източник, наричан още Пресвета Богородица – Живоприемен източник. Този празник е свързан с „обновлението на храма на Пресветата Госпожа Майка и Богородица“, който се намира извън стените на Константинопол (Цариград) и е известен като „Живоприемен източник“.

Това се съдържа в началото на синаксара на празника. Въпреки това, празникът има своето начало история, свързана с чудо, извършено от Божията Майка през V век на мястото, където беше построен днешният храм „Живоприемен източник“ през 1833-1835 година.

Вот така разказва синаксара за празника. Преди да стане император, бъдещият василевс Лъв I, наричан Макелий, разхождал се по това място, когато видял един скитник, слепец, който блуждал из гъсталака. Слепецът молел младия Лъв да му открие вода за да напие. Лъв „влезъл в гората, търсил наоколо извор, но не намерил, върнал се скръбен“.

След това бил чут женски глас: „Не трябваше да се трудиш толкова, Лъве, защото водата е близо.“ Вдъхновен от гласа, Лъв продължил търсенето, но отново без успех.

Опитал е отново, след като чул гласа: „Императоре Лъве, премини по-посока в гората и ще намериш водоизточник; вземи си мутна вода и напой слепеца; помажи очите му с кал и скоро ще разбереш, коя съм, защото аз дълго време съм на това място“.

Така и станало. Не само слепецът бил изцелян чудесно, но скоро след това Лъв станал император.

Имен ден празнуват Жива, Живка, Живко, Зоя.

Още новини от деня – четете тук