Светлана Кюумджиева
Светлана Кюумджиева
Светлана Куюмджиева е историк на изкуството, критик и куратор. Над десет години работи като галерист в София и се изявява като активен критик и автор на независими проекти.
Има богат практически опит в организацията на изложби, фестивали, събития в публично пространство, както и специализации и резиденции в Германия, Австрия, САЩ, Южна Корея.
Работила е с множество институции и неправителствени организации в България и чужбина. Един от учредителите на първото независимо сдружение на куратори в България.
Преди да заеме позицията артистичен директор във фондация „Пловдив 2019“ Светлана Куюмджиева участва в екипа, който подготвя културната стратегия на Община Пловдив 2014 – 2024.
 

Готов ли е Пловдив за откриването на най-грандиозното културно събитие в страната – Европейска столица на културата 2019г.?

Готов е, да. Готова е програмата, с над 300 проекта. Готова е и програмата за откриващия уикенд, която е разположена в центъра на града на няколко локации – в Тютюневия град, в Капана и в Стария град. В момента текат и последните подготовки за визуалния спектакъл, с който ще се открие Европейска столица на културата.

Общо колко събития и гости очаквате през тази година?

Ние имаме около 300 проекта, всеки от тях има собствена програма. Събитията са над 500 – доста плътна културна програма в града през цялата година, освен културният календар и множеството други допълнителни събития, с които Пловдив привлича гости така или иначе.

Трудно ми е да кажа броят на хората, които очакваме – поне милион и половина, два се очакват да бъдат туристите, които ще посетят града през 2019-та година. Това е само по предварителни прогнози.

Обикновено много сериозно нараства през годината броят на посещенията.

Надяваме се, че ще бъде така. Видяхме, че и Си Ен Ен, и „Ню Йорк Поуст” препоръчаха Пловдив като привлекателна туристическа дестинация за 2019-та година.

Вече доста хора идват в Пловдив. По улиците се говорят много езици. Така че, мисля, че пикът ще е много сериозен през 2019-та.

Гражданите на Пловдив показват ли съпричастност? Посещавани ли са събитията около откриването на Европейска столица на културата?

Сега предстои да разберем. Остава една седмица до откриването. Ще видим колко пловдивчани ще се отзоват на нашите покани да дойдат на бул. „Цар Борис III Обединител”. По принцип пловдивчаните са позитивно настроени към Европейската столица на културата. Редно е да споменем, че само за два дни над 1200 доброволци се включиха в проекта.

Има различни очаквания, разбира се, различни настройки, спрямо него.

Минаха много години в неговата подготовка. Много от факторите се променяха в този процес.

Но като цяло, хората в града се радват и са горди с това, че Пловдив е Европейска столица на културата и отчитат това, че тази инициатива и това засилено внимание към културата се отразява благотворно на града.

И на техния начин на живот. Мисля, че ще има интерес, има вече любопитство от страна на пловдивчани какво точно ще могат да видят.

Миналата седмицата министърът на културата Боил Банов направи едно странно изказване, в което се разграничи от най-мащабното културно събитие на 2019-та година, сякаш е румънски министър. Спомогна ли ви с нещо Министерството на културата през това време?

Това разграничаване на държавни институции, на централната власт от този проект не е новина. Като цяло е труден процесът на припознаване на Европейска столица на културата като национална кауза, като национален проект.

Цялата ни програма, целият проект се вижда като пловдивски принос, така да се каже, на местното управление и изпълнен с местен ресурс изцяло. Имаше все пак някакво позитивно развитие на нещата през 2017-та година по отношение на нашия бюджет, но той беше отпуснат за инфраструктурни проекти, не за съдържание.

Така че, съдържанието и нашата програма са резултат изцяло от местния ресурс, който е инвестиран в Европейска столица на културата. Мисля, че министърът ще има възможност да се убеди, че има за какво да се гордее и той като министър на културата, и това че по време на неговия мандат в България се случва първата Европейска столица на културата.

Самите събития ще покажат, че си струва да се гордее един министър на културата с Европейска столица на културата, но се надявам да не е твърде късно, когато го разбере.

предишна статияЛюбители уловиха рекорден 138-килограмов сом край Русе
следваща статияКъде може да започне Третата световна война?