Начало Анализ САЩ и Турция: Съюзниците или враговете?

САЩ и Турция: Съюзниците или враговете?

1591
Африн

Дали Турция и Съединените щати са съюзници или врагове?

Изглежда, че Турция вече не смята Съединените щати за надежден съюзник, зачитащ „духа на съюза“. Междувременно САЩ като че ли виждат Турция като страна в противоречие с американските регионални интереси, което дори може да доведе до строги санкции.

Анкара и Вашингтон не виждат по един и същи начин сирийската Партия на демократичния съюз (PYD). Анкара е особено раздразнена от оръжията, боеприпасите и военното обучение, които САЩ предоставят на PYD и военното й крило – „Отредите за защита на народа“ (YPG) срещу „Ислямска държава“ (ИД). Междувременно САЩ обвиняват Турция, че не бива да подкопава борбата срещу ИД, като обръща вниманието си към елиминиране на PYD.

Анкара иска САЩ незабавно да спрат да предоставят оръжейни и оръжейни системи на PYD. Турция също така изисква САЩ да си върнат обратно оръжейните системи, които досега са предоставили на PYD. За Анкара PYD не е нищо повече от сирийското разширение на ПКК (както беше подчертано наскоро в официален разузнавателен доклад, предаден на Конгреса на САЩ).

Различията между Анкара и Вашингтон по приоритетите в Сирия или начина на възприемане на PYD са почти толкова остри, колкото черното и бялото. Независимо от факта, че лидерът на PYD беше почетен гост на президента Реджеп Тайип Ердоган не толкова отдавна, Турция не може да си позволи да бъде обсадена от враждебен обръч, управляван от PYD, по протежение на границата със Сирия; тя не може да позволи на Северна Сирия да стане още една област като планинската верига Кандил в Северен Ирак.

Никой не може да оспори решителната борба на САЩ срещу тероризма в Близкия изток. Но може ли съюзник от НАТО преднамерено да предостави оръжие и боеприпаси на поставена извън закона група, знаейки, че такива ресурси най-вероятно ще бъдат използвани за нападение срещу съюзник? Известно е, че ракетите, които падат в турски гранични градове, са предимно американски. Погледнете на нещата и от друга гледна точка: Ще се радват ли американците да видят, че синовете им са убити от оръжия, направени от Турция? Може ли някой да обвинява външния министър Мевлют Чавушоглу, че наскоро Анкара „загуби доверие“ в САЩ и сега иска да види „реални действия“, а не обещания.

Разбира се, въпросът за Иран също вбива клин между Анкара и Вашингтон. В неотдавнашен съдебен процес в Ню Йорк бивш заместник-генерален директор на държавна турска банка, министър и десетки други турци бяха обвинени в нарушаване на санкциите срещу Иран и пране на пари. В САЩ в момента се говори за прилагане на санкции срещу Турция.

Развитието на подобни ситуации в Турция поради санкциите на САЩ по отношение на Иран, разбира се, трябва да бъде въпрос, който турските съдилища трябва да решат (ако всъщност има ефективна съдебна система тук). За съжаление, проблемът беше оставен да бъде решаван от федерален съд в САЩ по доста унизителен начин. Независимо от това си струва да се задава въпросът как Турция може да попадне под заплаха от санкции поради няколко корумпирани банкови ръководители, министри и длъжностни лица?

Като се има предвид такава криза на доверието между двете столици, не бива да се изненадваме, че отношенията се заместват от ендемичното разбиране „крадецът вика „дръжте крадеца“.

…………….

Юсуф Канлъ, в. „Хюриет дейли нюз“

предишна статияТемпературите започват да падат
следваща статияАПИ: Спокойно е движението по пътищата, на места са възможни заледявания