Начало Водещи САЩ и Русия влязоха в сблъсък в ООН

САЩ и Русия влязоха в сблъсък в ООН

199
САЩ и Русия влязоха в сблъсък в ООН
Снимка: АП/БТА

САЩ обвиниха Русия, че е изстреляла поне девет севернокорейски ракети срещу Украйна, а Москва обвини Вашингтон във взривяването на руски самолет миналия месец, предава БТА.

Русия нахлу в Украйна преди почти две години, посочва Ройтерс.

Василий Небензя, постоянният представител на Русия в ООН, и Робърт Ууд, заместникът на постоянния представител на САЩ, изразиха взаимни обвинения по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН за Украйна, свикано по искане на Москва.

„Към момента Русия е изстреляла поне девет севернокорейски ракети срещу Украйна“, заяви Ууд пред 15-членния Съвет за сигурност на ООН, използвайки официалното наименование на Северна Корея – Корейска народнодемократична република (КНДР).

„Русия и КНДР трябва да бъдат отговорни за своите действия, които подкопават многогодишните ангажименти по резолюциите на Съвета за сигурност на ООН“, добави той.

И Москва, и Пхенян отхвърлят обвиненията на САЩ, но миналата година обещаха да задълбочат военните си отношения.

След началото на войната в Украйна Русия засили връзките си със Северна Корея и други враждебни на САЩ страни като например Иран, което предизвиква тревога на Запада.

Русия обвини Киев, че е свалил руски военен самолет, който се разби миналия месец. Небензя каза пред Съвета за сигурност, че САЩ са пряк съучастник в това престъпление.

Миналата седмица руски следователи заявиха, че разполагат с доказателства, показващи, че украинските военни са свалили военния транспортен самолет с ракети земя-въздух „Пейтриът“, произведени в САЩ.

Русия настоя Съветът да се събере, след като заяви, че Украйна е убила най-малко 28 души, когато тази събота е използвала доставени от Запада ракети, за да порази пекарна и ресторант в контролираната от Русия Източна Украйна.

Ууд заяви, че САЩ не са в състояние да потвърдят информацията чрез независими източници, обвинявайки липсата на независими медии, но изрази съжаление за всички цивилни жертви.

„За да бъдем ясни, Русия е единственият агресор в тази война и единственият, който може да прекрати тази война днес“, добави той.

Още международни новини – четете тук

предишна статияИ днес ще се радваме на пролетни температури
следваща статияРусия извърши ракетни атаки срещу Киев и други украински градове