Начало Водещи САЩ изпревариха Китай в суперкомпютрите

САЩ изпревариха Китай в суперкомпютрите

1272
суперкомпютър Япония

САЩ изпревариха Китай в суперкомпютрите, създавайки електронно-изчислителна машина с производителност 200 петафлопс. Това съобщи списание MIT Technology Review), издавано от Масачузетския технологически институт.

Изданието отбелязва, че „Националната изследователска лаборатория на Министерството на енергетиката на САЩ в Оук Ридже, щата Тенеси, е задействала суперкомпютъра Summit („Саммит“), чийто върхова производителност достига 200 петафлопс или 200 милиона милиарда (квадрилиона) операции в секунда“.

Той извършва изчисления един милион пъти по-бързо от обикновения лаптоп. И е с 60% по-бърз от досегашния най-бърз суперкомпютър в света – китайският Sunway TaihuLight, който извършва 93 квадрилиона операции в секунда, отбелязва изданието. „Всички блокове на Summit и съпътстващото го оборудване заемат помещение, в които може да се вместят два тенис корта, и тежат повече от самолет”, пише още списанието.

Досега в петицата най-мощните компютри имаше само един американски – Titan, който при това заемаше последно място със своята производителност от 17,59 петафлопса. Той също се намираше в лабораторията в Оук Ридж. Второ място заемаше също китайският суперкомпютър Tianhe-2 (33,9 петафлопса), трето – намиращият се в Швейцария европейски Piz Daint (19,6 петафлопса), а четвърто – японският суперкомпютър Gyoukou (19,1 петафлопса).

Суперкомпютрите работят с хиляди процесори. Те се използват за задачи, чието решение изисква извършването на числено моделиране и обработката на голямо количество данни в реално време. Сред тях са прогнозиране на времето и климатичните условия, моделиране на ядрените опити, проектирате на самолети и изучаване на космическото пространство.

предишна статия„Дойче веле“: За съвсем кратко време Педро Санчес състави звездно правителство
следваща статияГеорги Касчиев: Нима управляващите забравиха сеизмичния риск за „Белене”, за който говореха?!