Начало Водещи Саудитска Арабия е хакнала телефона на най-богатия човек в света Джеф Безос

Саудитска Арабия е хакнала телефона на най-богатия човек в света Джеф Безос

1507
Джеф Безос, най-богатия мъж

Следователят, нает да разследва разпространяването на интимни снимки на най-богатия човек в света Джеф Безос обяви, че властите в Саудитска Арабия са хакнали телефона на собственика на Амазон, за да получат достъп до личната му информация, съобщи АФП.

Гавин де Бекър свърза хакването с отразяването на убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги от вестник Вашингтон поуст, чиито собственик е Безос.

„Нашите следователи и няколко експерта направиха заключението, че саудитците са имали достъп до телефона на Безос и са взели лична информация от него“, написа де Бекер в уебсайта The Daily Beast.

Той заяви, че докато братът на приятелката на Безос е получил пари от Нашънъл Инкуайърър за да им предостави снимките, неговата роля може да е минимална, а заговорът да се разпростира далеч отвъд един човек, който се опитва да изкара пари.

„Ясно е, че МБС смята Вашингтон поуст за основен враг“, пише де Бекер, имайки предвид влиятелния саудитски принц Мохамед бин Салман, когото американският Сенат след изслушване при закрити врата обвини, че е отговорен за убийството на Хашоги.

Но де Бекер не конкретизира кой точно от саудитското правителство носи отговорността за хакването и дава малко подробности за разследването и как е стигнал до заключението, че богатото на петрол кралство е виновно.

„Резултатите са предадени на федералните власти“, пише още той.

Джеф Безос нае Гавин де Бекер за да открие как интимни текстови съобщения и снимки са попаднали в ръцете на Нашънъл Инкуайърър. Изданието съобщи за аферата на Безос, което доведе до развода му.

Безос обвини издателя на Нашънъл Инкуайърър – Американ медия, ръководена от Дейвид Пекър в изнудване, защото го заплашили да публикуват интимните снимки, ако не прекрати разследването.

Собственикът на Амазон отказа и вместо това публикува копия от имейлите си от Американ медия.

Саудитска Арабия подчерта, че принцът не е замесен в убийството на Хашоги. Първоначално Риад обяви, че не знае нищо за съдбата му, но по-късно обвини за смъртта му свои агенти, действали без заповед.

предишна статияАПИ: На места има ограничения за камионите
следваща статияСветовни забележителности потънаха в тъмнина в „Часа на Земята“