Начало Водещи Само „ирландският въпрос“ ли пречи на сделка за Брекзит?

Само „ирландският въпрос“ ли пречи на сделка за Брекзит?

1110
Брекзит

Основната пречка за преговорите по Брекзит е бъдещето на ирландската граница, след като Великобритания напусне ЕС, като Брюксел и Лондон очевидно са на различни позиции по въпроса.

Докато лидерите на ЕС обсъждат в сряда и четвъртък в Залцбург състоянието на преговорите по Брекзит, ето в какво се състои проблемът и какво казват двете страни.

Защо това е проблем?

В момента, когато Великобритания напуска Европейския съюз, границата между британската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия ще стане външна граница на ЕС.

Ако Великобритания напусне митническия съюз на блока и единния пазар, както се казва, че иска, гранични проверки ще бъдат необходими.

Но и Лондон, и Брюксел обещаха да избегнат всякаква физическа инфраструктура, така наречената „твърда граница“.

Жителите и предприятията от двете страни на сега невидимата граница с дължина 500 километра, също подчертават значението на поддържането на свободния поток от търговски и пътнически трафик.

Около 31% от износа на стоки от Северна Ирландия – на стойност 2,4 милиарда лири – отиват в Република Ирландия през 2016 г., последната година, за която има официални данни.

Също така се оценява, че най-малко 30 000 души пресичат границата всеки ден за работа, като много от жителите на граничните райони живеят от едната страна на границата, а работят от друга.

Има ли риск за сигурността?

Британските и ирландските военни контролно-пропускателни пунктове по границата бяха отстранени след мирно споразумение през 1998 г., известно като Споразумението „Велики петък“, с което до голяма степен приключи продължилият три десетилетия конфликт в Северна Ирландия, в който бяха убити около 3500 души.

Границата по време на „Неприятностите“ е била гореща точка за атаки и доходоносен трафик на контрабандисти, който подпомагаше финансирането на паравоенните организации.

Полицията предупреди, че всяка нова инфраструктура по границата може да се превърне в цел за паравоенна дейност от дисиденти, които не са подписали мирната сделка.

Какво предлага ЕС?

През декември миналата година ЕС и Великобритания се споразумяха да имат резервен план или „възстановителен механизъм“, който да избягва твърдата граница, ако не могат да намерят алтернативно решение на проблема.

Брюксел предлага Северна Ирландия да запази елементите на единния пазар и митническия съюз на ЕС, включително да приеме правилата на ЕС за хуманното отношение към животните и стандартите за качество и да приложи митата на ЕС.

Какво иска британското правителство?

Премиерът Тереза Мей заяви, че планът на ЕС ще издигне „граница в Ирландско море“ и ще подкопае единството на Обединеното кралство.

Най-големият външен пазар на Северна Ирландия е Великобритания, който представлява 58% от продажбите извън провинцията.

Тези продажби са на стойност почти четири пъти колкото е износа за Република Ирландия през 2016 г., според официални данни.

Мей предлага по-широк план за Великобритания като цяло да следва „обща нормативна база“ с Брюксел, за да позволи безпроблемна търговия със стоки, която ще запази ирландската граница отворена.

Брюксел смекчава ли позицията си?

Преговарящият от ЕС Мишел Барние каза, че Брюксел иска да „подобри“ своето предложение за Северна Ирландия в опит да преодолее задънената улица.

„Можем да поясним, че повечето проверки могат да се извършват далеч от границата, в помещенията на компанията или на пазара“, каза той.

„Трябва да дедраматизираме проверките, които са необходими“.

Но проверките в пристанищата и летищата ще останат, на което Великобритания се противопоставя.

предишна статияКосово – „замразено блюдо“ в балканската кухня
следваща статияХристо Иванов: Младен Маринов е отговорен за грешките на МВР