Начало Водещи Само една енергична разходка седмично помага значително на здравето

Само една енергична разходка седмично помага значително на здравето

1468
разходка, здраве

Само една енергична разходка седмично значително намалява риска от преждевременна смърт от сърдечен удар или рак, пише АФП.

Мащабно изследване в САЩ заключава, че хората, които се разхождат енергично между 10 минути и 1 час седмично, намаляват с цели 18 процента шанса за преждевременна смърт в сравнение с тези, които не се движат.

Изследването е наблюдавало близо 90 хиляди души в продължение на 10 години и резултатите са публикувани в British Journal of Sports Medicine.

Още по-впечатляващо отражение на здравето давали по-редовните занимания с умерена физическа активност.

Хората, които извършвали умерена физическа активност поне 2,5 до 5 часа седмично, като периодите не трябва да са по-кратки от 10 минути всеки, намалявали шанса за преждевременна смърт от сърдечни болести и рак с 31 процента спрямо хората, които не се движат.

Този процент се повишава почти до 50, когато физическата активност е между 5 часа и 25 часа на седмица, въпреки че специално за сърдечно-съдовите заболявания, увеличението на активността над 5 часа седмично не дава отражение.

Поради липсата на време за продължителни разходки, лекарите препоръчват и други активности, които ускоряват пулса и карат сърцето да бие по-силно, като бягане и колоездене.

Изследователите предупреждават, че проучването им е базирано на данни от самонаблюдения на изследваните хора и разчита на коректността на подаваните от тях данни, което е негова слабост.

предишна статияКой е Джак Изкормвача може да бъде разкрито от ДНК проба
следваща статияХоландия с най-голям шанс да спечели „Евровизия 2019“