Салата от рукола
снимка: Pixabay

Преди около 20 години почти никой у нас не знаеше за руколата. Днес салата от рукола се сервира в най-добрите кафенета и ресторанти. Руколата се добавя към различни салати, супи, пици и други ястия.

Руколата е вид салата от семейство зеле. Особеността на руколата е, че съчетава няколко аромата – пипер, ядка и горчица. Това придава на ястията от рукола специална пикантност. Не напразно в древността руколата е била използвана като подправка. И семената на това растение се използват и днес, вместо горчица.

Лечебните свойства на руколата

Руколата е много полезна, на нея се приписват магически лечебни свойства. Съдържа много калций, желязо, калий, фосфор, магнезий, манган, цинк, както и витамини А, С и В6 .

Порция салата от рукола преди обяд или вечеря ще ви поддържа в добра форма. Листата от рукола са богати на фибри, така че салатите, приготвени с тази билка, бързо се чувстват пълноценни и насърчават доброто храносмилане. Руколата също ускорява метаболизма, а съдържанието на калории е 25 калории на 100 грама продукт.

Лекарите дори съветват да се организират гладни дни с рукола. Витамините и микроелементите, съдържащи се в това растение, ще осигурят достатъчно енергия, а ниското съдържание на калории ще ви помогне да загубите излишните килограми.

Освен всичко друго, руколата е мощна натурална енергийна напитка. Повишава ефективността, тонизира тялото. Ето защо, ако често чувствате липса на енергия, трябва да включите ястия от това зелено във вашата диета.

Полезно е да се яде рукола за хора с нарушения на нервната система. Тази билка има лек седативен ефект върху тялото, което ви позволява да предпазите нервните клетки от разрушаване.

Руколата също е естествен антисептик. Съдържа фитонциди и етерични масла, които помагат на организма да се бори с вирусите и бактериите.

Как да съхранявате руколата

Салатата от рукола не трае дълго, затова е препоръчително да консумирате веднага след готвене. Руколата се окислява от контакт с метал, така че е по-добре да я разкъсате с ръце или да я отрежете с керамичен нож. Можете да поставите и цели листа от руколата в съда.

Препоръчително е да съхранявате прясната рукола в хладилник за не повече от три дни, тъй като тя бързо губи своето представяне и губи своя пикантен аромат. Не се препоръчва да се замразява руколата, тъй като тя губи вкуса си при замразяване.

Руколата е доста непретенциозна култура; може да се отглежда дори у дома на перваза на прозореца.

За още интересни статии, може да ни последвате на нашата Facebook страница

предишна статияОткриха огромно езеро под леда на Антарктида
следваща статияОбмисля се създаването на училище за казино крупиета в Кипър