Начало България Сакскобургготски наруга България заради клевети, идващи от Русия

Сакскобургготски наруга България заради клевети, идващи от Русия

766
На снимката: Симеон II Сакскобургготски

В руска медия, носеща името „Аргументи и факти”, излезе статия за претенция на България към Руската Федерация за тонове злато. В текста е намесено и името на Цар Симеон ІІ.  От пресслужбата му излязоха с опровержение на твърденията на въпросната медия.

Статията бе препубликувана в редица български медии. Според пресслужбата на Симеон II твърденията в нея са неверни.

 

скрииншот Аргумнети и факти

Според руското издание правото на България да иска от Русия 22 тона злато и 50 тона сребро е било признато от Европейския съд по правата на човека (ЕКПЧ).

„Той постановява, че Москва трябва да върне бившите български активи, които СССР изкупи за сметка на външния дълг, на бившия български цар Симеон II (Симеон Борисов от Сакскобургготски), който заведе дело.

През 1960 г. Държавната банка на СССР уважава искането на Българската народна банка и погасява западните заеми на тази страна, като купува злато и сребро. Те са платили за тях в конвертируема валута по пазарния курс, твърдят от „Аргументи и факти”

Изданието пише още, че „през 90 -те години на миналия век българите отменят решението за продажба на златните резерви на Съветския съюз, а ЕСПЧ разпорежда българското правителство да приеме закон за реституция на кралско имущество, според който благородните метали трябва да бъдат върнати на бившия монарх , който между другото е гражданин на САЩ“.

Според главния изследовател в Института за изследване на международните икономически отношения на Финансовия университет при правителството на Руската федерация Валери Абрамов сделката между България и СССР е била в съответствие с международното право.

 „Не нашата страна е иззела златото и среброто от царя, а България и тя ги прехвърли на СССР по някаква причина, но плащайки стойността им в чуждестранна валута“, твърди той.

По думите му искът на бившия цар е легитимен само по отношение на собственост, която се намира на територията на България, но не и в Русия.

„Освен това ЕСПЧ няма право да разглежда подобни спорове, това не е икономически арбитраж. И накрая, Руската федерация има приоритет на националното законодателство пред международното. Така че България няма да получи злато от нас ”, категоричен е изследователят.

С тези думи завършва и статията в руската медия.

ДЕБАТИ.БГ публикува цялото опровержение на горната статия от пресслужбата на Н.В. Цар Симеон II:

–       Във въпросната статия се твърди, че Негово Величество е бил с гражданство от САЩ. Царят никога не е имал друго гражданство, освен българско. Това е проверявано многократно и във връзка с предишни лъжовни публикации по темата.

–       Делото в Съда за правата на човека, което Негово Величество бе принуден да заведе, за да защити собствеността си от неправомерното посегателство, е изцяло насочено върху незаконния мораториум и собствеността на имотите. Там думата злато дори не се споменава.

–       В статията се пише за някакъв външен дълг на Цар Симеон ІІ. Какъв е този дълг, не става ясно, но това е поредната лъжа, която по-скоро има характер на фалшива новина, изфабрикувана в България.

–       В статията се създава илюзията, че комунистическата власт е обезщетила Царското семейство с финансови средства след конфискацията на имотите им през 1946г. и тези дългове били платени с въпросното злато, което било собственост на Царя. Трудно е да се повярва, че някой наистина твърди, че Царското семейство е разполагало с 22 тона злато и 50 тона сребро. Единственото обезщетение, което Царското семейство получава за откраднатото имущество е общо 800 щатски долара ( по 200 долара на човек).

–       Доколкото ни е известно, България не е предявявала претенция злато и сребро да бъдат върнати от Руската федерация. Претенция има за архивите, които СССР открадва от България през годините след 1944 г. – Царските лични и държавни архиви и  които Русия днес отказва да върне.

В действителност от България през времето на комунистическия режим е изнесен Държавния златен резерв в посока СССР, за да се погаси българския „дълг” към СССР.

Умишлено или поради незнание, разпространени са множество лъжи и манипулации. Недопустимо е сериозни медии да препубликуват подобни статии, без да се направи предварителна проверка на всички елементарни факти.

предишна статияЗадържаха за шпионаж трима чужденци работили в завод „Арсенал“
следваща статияНиколай Младенов – вторият българин в „Пандора пейпърс“