нос

Рязкото влошаване на обонянието или неговата загуба увеличават шансовете за преждевременна смърт на човек с около 50% през следващите десет години, което се оказа особено характерно за здравите хора и не е непременно свързано с болестта на Алцхаймер. За това пишат американски лекари в списанието Annals of Internal Medicine.

„Лошото обоняние все повече засяга по-възрастните хора и отдавна знаем, че това увеличава риска от преждевременна смърт. Първо измервахме този ефект и се опитахме да разберем как е възникнала тази връзка“, казва Хунлей Чен от университета в Мичиган в Ийст Ленсинг.

Човешкият нос съдържа милиони нервни клетки, отговорни за разпознаването на различни миризми. Тези клетки непрекъснато се обновяват през целия живот на човек, а сериозните разстройства в нервната система, като болестта на Алцхаймер, най-често се проявяват в това, че обонятелните неврони умират на първо място и хората губят способността да подушват.

Поради тази причина учените от доста време смятат, че отслабването или пълната загуба на обонянието може да се счита за един от най-ранните признаци за развитие на невродегенеративни заболявания и свързаните с тях рискове от умиране през следващите години след поставянето на диагнозата.

Чен и колегите му провериха дали това е така, като анализираха данните, събрани от Националния здравен институт на САЩ по време на наблюдението на живота на около 2300 възрастни американци на възраст от 71 до 82 години.

Този проект, Health ABC, включва данни за това как се променя чувството за миризма на възрастни доброволци, което позволява на учените да сравняват тази информация не само с честотата на деменция, болест на Паркинсон и други невродегенеративни заболявания, но и с други потенциални причини за смърт. Този анализ разкри няколко неочаквани неща.

От една страна, учените потвърдиха, че загубата на обоняние наистина значително увеличава вероятността от умиране – за по-възрастните американци, които са загубили обонянието си, но не са страдали от сериозни заболявания, тя е нараснала с 46% през следващите десет години. Интересното е, че този риск е значително по-висок за онези доброволци, които нямат никакви здравословни проблеми – шансовете за смъртта им се увеличават с 62%.

От друга страна, учените неочаквано откриха, че мозъчните заболявания обясняват този ефект само с около една трета. С други думи, Чен и неговите колеги показаха, че връзката между загубата на обоняние и ранната смърт в по-голямата си част не е свързана с болестта на Алцхаймер или Паркинсон, а с други здравни проблеми. Тяхното естество и въздействие върху здравето на възрастните хора все още не са разкрити.

предишна статияДубай се обзавежда с футуристични проекти
следваща статияЖена с две утроби роди два пъти през месец